Batátové pusinky v špenátovej omáčke
Energetická hodnota batátov je asi o polovicu vyššia ako u zemiakov. Hľuzy obsahujú 70% vody, 18% škrobu a 6% cukru. Sladkú chuť batátom zaisťuje fruktóza, glukóza a sacharóza. Batáty obsahujú zvýšené množstvá karotenoidov, proteínov, vitamínu A, vitamínu E, B6 a C, vápnika, draslíka, železa a tiež nerozpustnej vlákniny. Práve zvýšené množstvo vlákniny ich radí radí k najvýživnejším druhom zeleniny.Počet porcií | Predpríprava | Príprava |
---|---|---|
2 | 30min. |
Suroviny
- V SEZÓNE - 1 menšia tekvica Hokkaido /cca 700g /, MIMO SEZÓNY sa dá tekvica nahradiť ešte jedným batátom, alebo cuketou
- 1 veľký batát / cca 500g /
- 2 bio vajcia
- 1PL nasekanej pažítky
- 1PL nasekanej petržlenovej vňate
- ½ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
- ½ ČL čierne korenie
- ½ ČL sušený cesnak
- 2ČL Himalájska soľ
- 2ČL sušené chilli korenie
- 1PL olivový olej
Na omáčku:
- 2 hrste čerstvých špenátových listov
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 2PL pučeného batátovo – tekvicového pyré
- ½ ČL soli
- ½ ČL sušeného cesnaku
Postup prípravy
V parnom hrnci si na 20 minút naparíme očistenú a nakrájanú tekvicu a batát. Po naparení necháme suroviny trošku vychladnúť a presypeme ich do nádoby na mixovanie. Pridáme vajcia, nasekanú pažítku, petržlenovú vňať, parmezán, čierne korenie, sušený cesnak, Himalájsku soľ a chilli korenie. Všetko spolu vymixujeme na pyré. Dve polievkové lyžice pyré si odložíme bokom na zahustenie špenátovej omáčky. Predhrejeme si rúru na 200st. Pripravíme si zapekaciu misku a vymažeme ju olivovým olejom. Vezmeme si ozdobnú cukrársku plničku a naplníme ju pripraveným pyré. Na vymastenú misku formujeme väčšie pusinky. Zapekáme asi 20 minút. Sledujeme, aby špičky pusiniek nesčernali. Zatiaľ si pripravíme omáčku rozmixovaním všetkých ingrediencií v mixéri. Rozmixovanú omáčku ohrejeme. Po vybratí pusiniek z rúry a ich miernom vychladnutí ich polejeme špenátovou omáčkou. Dobrú chuť.