28.12.2014 DSC05006_web.jpg

Čoko - chia puding s pučenými malinami

Chia semienka sú schopné absorbovať viac ako deväťnásobok svojho objemu vo vode ( vytvoria gél ). Tento gél spôsobuje pomalý prestup sacharidov do tela. Ďalšou vlastnosťou semienok je ich vysoká antioxidačná aktivita. Chia semienka sú výborným zdrojom vitamínov B, medzi nimi aj vitamínu B-17 ( amygdalin ). Amygdalin má proti rakovinové vlastnosti. Ľudia s rakovinovým ochorením, ho môžu užívať ako doplnok v menšom množstve. Chia semienka obsahujú 5 násobok viac vápnika v porovnaní s mliekom (600mg v 100g chia & 120mg v 100g mlieka) . Vápnik z Chia je ľahšie stráviteľný v tele ako vápnik z mlieka. Chia je najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Ak je Chia použitá ako zdroj omega 3 mastných kyselín, nie je potrebné dodatočné pridávanie umelých antioxidantov ako je napr. vitamín E. Chia neobsahuje cholesterol. Toto je hlavný rozdiel oproti rybacím produktom, ktoré sú bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín, z ktorých všetky obsahujú isté množstvá cholesterolu.
Počet porcií Predpríprava Príprava
2 porcie 15 minút

Suroviny

  • 3kopcovité PL chia semiačok
  • 4 ks sušených ďatlí
  • 2 banány
  • 1PL kakaa
  • 1 PL karobu
  • 8 ks malín

Postup prípravy

Chia semiačka namočíme do vody, necháme ich 10 minút absorbovať všetku vodu. Potom všetky ingrediencie okrem malín hodíme do Vitamixu a vymixujeme na hladký krém. Ak by sa Vám to zdalo husté, stačí zaliať 1/3 pohára vody. Na bežnom mixéri to môžete vyskúšať tiež, ale pravdepodobne nedosiahnete takú hladkú konzistenciu. Maliny popučíme vidličkou a nalejeme na puding pripravený v mištičkách.

Hlavné menu

     Úvod
     Zdravé recepty
     Články
     RAW kurzy
     Recepty v špeciáloch
     Kontakt

     Partneri

Kontakt

     Zdravie na tanieri s.r.o.
     Cyklistická 17
     040 01 Košice

 

     e-mail: info@zdravienatanieri.sk