Gaštanová torta bez pridaného tuku a cukru
Táto torta je fakt pecka. Verte, či nie, použila som v nej len 5 druhov surovín. Je krehká, vláčna, krémová a šialene chuťovo vyvážená. Zvládne ju akýkoľvek amatér, pretože do cesta idú len 2 suroviny. Ostatné je len miešanie a hranie sa s chuťami. Tak do toho ! Nech sa páči recept.Počet porcií | Predpríprava | Príprava |
---|---|---|
8 | 1hod |
Suroviny
- 8 vajec
- 3 ks gaštanové pyré / ja som kúpila BIO z Tesca, ale ešte dokonalejšie zdravá verzia by bola s rozmixovanými čerstvými gaštanmi, tie by sme ale museli osladiť napr. stéviou - no nenašla som zatiaľ čerstvé gaštany/
- 2 balenia mascarpone, pikantný domáci džem / ja som mala čerešňový - chuť je na Vás /
- rumová esencia - množstvo kto má ako rád - ja veľa :-)
- trochu olivového oleja - len na vymazanie formy / pokiaľ dáte papier na pečenie - nemusí byť /
Postup prípravy
Oddelíme žĺtka od bielkov, žĺtka vyšľaháme a pridáme postupne gaštanové pyré - 2 balenia. Vyšľaháme si potom bielka do tuha a pomaly primiešavame ku gaštanovo žĺtkovej zmesi. Prosím nezjedzte už toto cesto - viem, že vôňa a všetko to nutkanie to zjesť je neznesiteľné, ale prosím, nechajte si to na upečenie. Rúru si predhrejte na 180st a v momente, keď vložíte vymazanú formu s cestom stiahnite teplotu na 160st. Pečieme ho 40 až 45 minút. Medzitým, ako sa nám pečie cesto vymiešame 2 balenia mascarpone s 1 balením gaštanového pyré. Keď korpus vytiahneme, vychladíme, opatrne ho prekrojíme na 2 polovice a obe vnútorné strany polejeme rumovou esenciou a potrieme džemom, a na 1 polovicu - tú spodnú - nanesieme mascarpone plnku. Prikryjeme vrchným korpusom a zvyšok mascarpone porozotierame po celej torte. Necháme pár hodín odstáť v chladničke a papáme. Príjemný zážitok.