28.09.2016 20160927_110059_web.jpg

Paradajkový džem - delikatesa

Tak toto je pre mňa prekvapenie roka. Netušila som, že z paradajok sa dá urobiť džem. A ešte takýto! U nás doma je najobľúbenejší džem šípkový. Všetci ho zbožňujeme, no a toto sme zborovo vyhlásili za vyšší level. Vyskúšajte, budete milo prekvapení.
Počet porcií Predpríprava Príprava
3 x 2,5dcl poháriky 2 hodiny

Suroviny

  • 500g paradajok
  • 3PL kopcovité prírodného trstinového cukru
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • 2ČL mletej škorice
  • 5ks klinčekov
  • štipka soli na zvýraznenie chuti

Postup prípravy

Paradajky nakrájame (ak máte cherry tak napoly, ak máte väčšie paradajky tak na štvrtiny). Paradajky vložíme do hrnca, pridáme cukor, šťavu z citróna, klinčeky a štipku soli. Varíme najprv na strednej intenzite, prikryté, za občasného miešanie asi 1 hodinu.

 

Potom vyberieme klinčeky a obsah prelejeme do výkonného mixéru, ja som pracovala s Vitamixom a vymixovala som zmes na úplne jemnú hmotu. Vrátime naspäť do hrnca, pridáme intenzitu a za občasného miešania varíme ešte hodinu, kým sa odparí väčšina vody a zmes zhustne. Pozor, keď to budete miešať, bublinky budú všade vyskakovať, preto miešajte tak, že väčšiu časť hrnca budete kryť pokličkou. Deje sa to len pri miešaní. 

 

Ak bude mať džem požadovanú hustotu, primiešame škoricu, pomiešame, aby sa pekne rozpustila a džem prelejeme do pripravených fľaštičiek. Postavíme hore dnom a necháme vychladnúť. DELIKATESA!

 

20160927-113649-web.jpg20160927-110059-web.jpg20160927-113602-web.jpg

Hlavné menu

     Úvod
     Zdravé recepty
     Články
     RAW kurzy
     Recepty v špeciáloch
     Kontakt

     Partneri

Kontakt

     Zdravie na tanieri s.r.o.
     Cyklistická 17
     040 01 Košice

 

     e-mail: info@zdravienatanieri.sk