22.04.2017 20170421_120807_web.jpg

Polomáčané domáce sušienky

Neodoláte tomuto zdravému pokušeniu, verte mi. Márna snaha. Jeden z najvydarenejších keksov, aké som kedy skúšala. Vyhovuje mi na ňom, že nepotrebuje toľko tuku, ako iné maslové keksy, je bezlepový a nádherne chrumkavý. No ... skrátka skúste ho.
Počet porcií Predpríprava Príprava
11 - 12ks 30 minút

Suroviny

  • 100g ovsených vločiek (použila som mix jemných a celých)
  • 30g ovsenej múky
  • 50g kokosovej múky 
  • 1 hrsť vlašských orechov (nemusia byť)
  • 1PL strúhaného kokosu
  • štipka soli
  • 1ČL vanilkový bourbon
  • 1ČL škorica
  • 80ml roztopeného kokosového oleja
  • 50ml medu
  • 3 - 4PL vody 

 

Na čokoládu:

 

  • 1 kvalitná aspoň 70% bio čokoláda
  • 4PL akéhokoľvek rastlinného nápoja

 

 

Postup prípravy

Rúru si predhrejeme na 180st. Najprv si odoberieme 30g z vločiek - môžu byť použité jemné alebo aj celé - a rozomelieme ich na múku. V mixéri si zasa rozmixujeme vlašské orechy na hrubšiu "strúhankovú" zmes a vmiešame ku ovsenej múčke. Pridáme 100g vločiek, kokosovú múku, strúhaný kokos, soľ, vanilku a škoricu a zmes dobre premiešame. Na záver pridáme k suchým ingredienciám kokosový olej roztopený na tekutinu, tekutý med (môže sa nahradiť aj javorovým, alebo Agáve sirupom) a vodu. Zmes spojíme. 

 

Vystelieme si plech papierom na pečenie a tvarujeme okrúhle sušienky. Zmes je sypkejšia, ja som to preto robila tak, že som si najprv v ruke stisla a vytvarovala guličku, tú som pritlačila priamo na plech s papierom na pečenie a prstami so pritláčala a tvarovala dokonalé okrúhlel tvary. Priznávam, toto je najdlhšia časť receptu, treba sa s tým pohrať, ale verte mi, budete spokojní s výsledkom.

 

Pečieme 10 minút, sledujeme si okraje - tie budú hnednúť ako prvé. Mne stačilo tých 10 minút, niekomu možno bude treba 12 minút. 

 

Počas pečenia si v mise nad parou roztopíme čokoládu nalámanú na kúsky spolu s "mliečkom" a miešame, kým sa rozpustí a prepoja sa obe prísady. Sušienky po vytiahnutí z rúry preložíme na mriežku, necháme ich vychladnúť. Po vychladnutí polejeme každú sušienku čokoládou. Ja som polievala na 2x - prvé poliatie bolo len 2PL na stred, nechala som stuhnúť a druhé poliatie som už robila ciky caky - pre krajší efekt. Nech Vám chutia tak, ako nám.

 

20170421-095850-web.jpg20170421-103334-web.jpg20170421-120807-web.jpg20170421-120840-web.jpg

 

 

Hlavné menu

     Úvod
     Zdravé recepty
     Články
     RAW kurzy
     E-shop
     Kontakt

     Partneri

Kontakt

     Zdravie na tanieri s.r.o.
     Cyklistická 17
     040 01 Košice

 

     e-mail: info@zdravienatanieri.sk