20.05.2017 20170518_151022_web.jpg

Šťavnatý ovocný koláč s medovým marcipánom

Zdravotný benefit tohto koláča je v použití rôznych druhov celozrnných múk a čerstvého ovocia. Dlho som sa chystala použiť pri pečení aj marcipán, ale nie ako poťahovaciu hmotu, ale ako súčasť cesta. Našla som skvelý marcipán s medom v bio kvalite, no a výsledok bol fantastický. Marcipán v ceste urobil totižto doslova mokrý efekt. Koláčik napriek celozrnným múkam vyznel šťavnato, sladko tak akurát. Rozhodne som s marcipánom neskončila!
Počet porcií Predpríprava Príprava
1 okrúhla forma s priemerom 24cm 50 minút

Suroviny

  • 100g celozrnná pohánková múka
  • 100g špaldová hladká celozrnná múka
  • 70g ovsených vločiek
  • 30g tapioková múka (škrob)
  • 100g prírodného trstinového bio cukru
  • 150ml kvalitného rastlinného oleja (ja som použila bio repkový)
  • 100ml plnotučného mlieka
  • 100g medového bio marcipánu
  • 4 domáce vajcia
  • 1 bezfosfátový prášok do pečiva
  • 1ČL vanilkového bourbonu
  • 1ČL škorice
  • štipka soli

 

Ovocie:

 

  • 4 čerstvé marhule
  • 1/2 hrnčeka čerstvých čučoriedok

 

Posýpka:

 

  • 70g ovsených vločiek
  • 40g mandľových lupienkov
  • 30g masla 

 

 

 

Postup prípravy

Rúru si predhrejeme na 180st. Okrúhlu tortovú formu si vymazeme maslom a posypeme múkou. Ovsené vločky si rozmixujeme na múky. Do väčšej misy navážime a nasypeme všetky múky a ostatné suché ingrediencie okrem, cukru a marcipánu. Poriadne ich na sucho premiešame. 

 

Do druhej misy si rozšľaháme cukor a žĺtka do peny. Bielka si necháme vo vysokej nádobe od mixéra bokom. Ku žĺtkového krému pridáme všetky ostatné mokré ingrediencie, prepojíme ich a primiešame k suchej zmesi. Vezmeme si strúhadlo a do cesta nastrúhame na najväčších dierkach marcipán. Premiešame, aby sa marcipán rozložil do celého cesta.  Na záver teda vyšľaháme bielka a jemne ich primiešame ku cestu. Vyklopíme do pripravenej tortovej formy.

 

Marhule si nakrájame na kocky a nastrkáme ich do cesta spolu s čučoriedkami. Pripravíme si posýpku. V rukách rozdrobíme vločky, maslo aj mandle a posypeme touto zmesou koláč. Formu s cestom zvrchu prikryjeme alobalom. A dáme do rúry. Prvých 15 minút pečieme prikryté a na zvyšok pečenia dáme alobal dole a pečieme ďalších 20 minút. Dokopy teda pečieme koláč 35 minút. Pokiaľ ho budete robiť bez posýpky, nemusíte ho baliť do alobalu, pečte ho rovno 35 minút.

 

20170518-114607-web.jpg20170518-150728-web.jpg20170518-151022-web.jpg20170518-151242-web.jpgmedovy-marcipan-rapunzel-250g-bio-1418563520170329150407.jpg

Hlavné menu

     Úvod
     Zdravé recepty
     Články
     RAW kurzy
     E-shop
     Kontakt

     Partneri

Kontakt

     Zdravie na tanieri s.r.o.
     Cyklistická 17
     040 01 Košice

 

     e-mail: info@zdravienatanieri.sk