10.10.2017 20171009_162208_web.jpg

Vegánsky hubový krémový perkelt so špaldovými haluškami

Práve nazbierané huby na cibuľke, podliate mandľovým "mliečkom", rozvoniali celý byt. Nádherné lesné jesenné jedlo, božské, zdravé a chutné!
Počet porcií Predpríprava Príprava
2 porcie 30 minút

Suroviny

  • 3 hrnčeky nasekaných húb na väčšie kusy (mix húb, aké nazbierate)
  • 2 ks jarnej cibuľky
  • 3dcl manľového nápoja
  • 1ČL bio hubového korenia (bez pridaných látok - dostanete v bio obchodoch)
  • 1ČL bio zeleninového korenia (bez pridaných látok - dostanete v bio obchodoch)
  • 2ČL kopcovité celozrnnej špaldovej hladkej múky na zahustenie
  • soľ a korenie každý podľa vlastných chuťových buniek
  • 2PL olivový olej 

 

Na halušky:

  • 4ks zemiaky
  • 300g celozrnnej špaldovej polohrubej múky
  • soľ podľa potreby

 

Postup prípravy

Huby načistíme a nakrájame na hrubo. Cibuľku si orestujeme na olivovom oleji. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a asi 3 minúty ich restujeme, kým mierne zvädnú. Kým sa huby restujú nalejeme si do mixéru mandľový nápoj, hubové a zeleninové korenie, špaldovú múku, soľ a korenie a rozmixujeme tak, aby sme nemali hrudky. Ja to robím vždy vo Vitamixe. Hotovú krémovú zmes pridáme ku hubám. Ochutnáme, ak je potrebné ešte dochutíme. Miešame, kým nám omáčka prevrie. Omáčku polejeme jemne olivovým olejom, aby nám nevzviklana povrchu kožka.

 

Halušky si pripravíme tak, že zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k nim soľ. Múku pridávame postupne. Cesto má vtedy správnu konzistenciu, keď nám v ňom ostane stáť varecha. Cez haluškovač pretláčame cesto do vriacej osolenej vody. Počas varenia halušky občas premiešame. Necháme ich variť cca 10-15 minút, až kým nevyplávajú na povrch.
Uvarené halušky scedíme. Perkelt podávame s uvarenými haluškami.

 

TIP: pokiaľ sa Vám nechce trápiť s haluškami, podávajte s tagliatelle, alebo s kolienkami. Len pozor! Pokiaľ chcete zachovať vegánsky charakter jedla, mali by byť cestoviny bezvaječné.

 

20171009-162208-web.jpg

Hlavné menu

     Úvod
     Zdravé recepty
     Články
     RAW kurzy
     Recepty v špeciáloch
     Kontakt

     Partneri

Kontakt

     Zdravie na tanieri s.r.o.
     Cyklistická 17
     040 01 Košice

 

     e-mail: info@zdravienatanieri.sk