Masité jedlá

Blesková sviečková na smotane bez smotany

20200319_163018_novy web

Viete, že originálny recept na sviečkovú sa pripravuje až 48 hodín vopred? Kvalitné mäso prešpikované slaninou sa necháva odležať 48 hodín v tzv. moridle. Moridlo je vlastne uvarená voda, ocot a koreniny s mrkvou, zelerom a petržlenom, cibuľou a nakrájaným citrónom. Mäso sa v tomto náleve nielen krásne ochutí, ale aj zjemnie. Je to zdĺhavý postup, ale zasa jedinečný a najchutnejší. Ja som sa snažila urobiť zrýchlenú verziu tejto českej sviečkovej na smotane. Chcela som vynechať smotanu, nechcela som však nijako zahusťovať a tak som použila viac zeleniny, čo je samozrejme fajn. Myslím, že sa mi veľmi sviečková podarila, deti ju zbaštili a ešte aj dupľovali! To je pre mňa jasný signál, že som trafila do čierneho.

Blesková sviečková na smotane bez smotany

Počet porcií: 6 porcií Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • Na omáčku:
  • 700g mrazenej zeleninovej zmesi pod sviečkovú
  • 2PL maslo Ghee
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 bobkové listy
  • šťava z 1 citróna
  • 2PL jablčného octu
  • 2PL nerafinovaného trstinového cukru
  • soľ
  • korenie
  • 200ml plnotučné mlieko (môžete použiť aj kozie, ovčie, bezlaktózové...)
  • Mäso:
  • 1 celý kus bravčovej panenky
  • 1PL maslo Ghee
  • soľ
  • korenie
  • Príloha:
  • je na vás, parená knedľa, žemľová knedľa
  • Na dochutenie:
  • brusnicový džem

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravíme omáčku. Na masle Ghee opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme mrazenú zmes, 3 minúty miešame a opekáme na cibuli. Zalejeme 300ml vody (ak máte zeleninový vývar, môžete použiť ten), pridáme soľ, korenie a bobkový list. Dusíme, kým zmes zmäkne, trvá to od bodu varu cca 5 minút. Vyberieme bobkové listy a zmes rozmixujeme ponorným mixérom, pričom dolievame mlieko. Dolievame dovtedy, kým máme hustotu, ako si predstavujeme. 
  2. Ďalej ja ro robím tak, že si v čistej miske rozmiešam cukor, šťavu z citróna a jablčný ocot a postupne po troške pridávam omáčku, po jednej ližici do misky s citrónovou zmesou. Je to preto, aby sa omáčka nezrazila. Dokopy zmiešam s citrónovou zmesou asi 2 naberačky omáčky a potom citrónovú zmes zasa prilievam pomaly a postupne do hrnca s omáčkou. Stopnem vo chvíli, keď je chuť akurát. V tomto improvizujem, takže musíte posúdiť podľa vlastnej chute, čo vám v omáčke ešte chýba - cukor, ocot, soľ... atď. Po ustálení chute dám omáčku za stáleho miešania zovrieť.  Odstavíme a pustíme sa do prípravy mäsa.
  3. Rúru si predhrejem na 200st. Panenku si umyjem, osuším, celú namažem maslom Ghee, osolím, okorením a pečiem na panvici prudko z každej strany asi 2 minúty. Preložím ju opečenú do pekáča a pečiem v rúre 15 minút. Vytiahnem, nechám odstáť a nakrájam na tenučké pásiky, ktoré potom vložím do omáčky.
  4. Podávam deťom s parenou knedľou a brusnicovým džemom, ja si dávam len mäsko s omáčkou.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?