Bezmäsité jedlá

Cestoviny s jemnou brokolicovou omáčkou

20170118-135201-fb-novy-web

Brokolica som už vo svojich receptoch ospevovala. Je cenná predovšetkým pre svoj vysoký obsah vitamínu C, ktorého v sto gramoch obsahuje až 110 miligramov.  Ak zjeme polovicu stredne veľkej brokolicovej hlavy, pokryjeme tak celodennú dávku vitamínu C.  Ale pozor! Ak hľadáme brokolicu s najvyšším obsahom céčka, musíme sa poobzerať po najtmavších kúskoch -  čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac céčka a betakaroténu.

Do výbavy tejto rastlinky patrí aj výdatné množstvo železa a kyseliny listovej. Z vitamínov nájdu svoje zastúpenie najmä skupiny vitamínov B, C, E a provitamín A. Z minerálov ponúka brokolica najmä vápnik, železo, síru, zinok a fosfor.

Brokolica sa rozhodne hodí do jemných krémových omáčok. Aj v tomto zdravom recepte som pripravila tú najjemnejšiu brokolicovú omáčku s cestovinami fusilli.

Cestoviny s jemnou brokolicovou omáčkou

Počet porcií: 4 porcie Čas prípravy: 15 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 400g semolinových cestovín fusilli
  • 1PL maslo Ghee
  • Na omáčku:
  • 1 balenie mrazenej brokolice (350g)
  • 1/2 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • 400ml kozieho mlieka
  • poriadna hrsť petržlenovej vňate
  • soľ podľa vlastnej chuti
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka čierneho korenia
  • 1ČL kurkumy

Postup prípravy

  1. Uvaríme si cestoviny v osolenej vode na al dente. Cca 2 dcl vody z cestovín si ponecháme na riedenie máčky. Po uvarení ich scedíme a rozpustíme do nich maslo Ghee. 

  2. Brokolicu ponoríme do vriacej vody asi na 5 minút. Zvyšok scedíme a brokolicu presunieme do vysokorýchlostného mixéru. Pridáme priamo do mixéru aj nastrúhaný parmezán, mlieko, vňať, soľ, cesnak a čierne korenie. Mixujeme 1 minútu. Omáčku vylejeme  do hrnca a ešte ju prevaríme. V tejto chvíli ju vieme ešte dochutiť podľa potreby - soľou, korením... Ak by sa zdala omáčka hustá, zriedime ju odloženou vodou z cestovín.

  3. Na tanier naberieme cestoviny, polejeme ich omáčkou, posypeme kurkumou a petržlenovou vňaťou.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?