Brokolica som už vo svojich receptoch ospevovala. Je cenná predovšetkým pre svoj vysoký obsah vitamínu C, ktorého v sto gramoch obsahuje až 110 miligramov. Ak zjeme polovicu stredne veľkej brokolicovej hlavy, pokryjeme tak celodennú dávku vitamínu C. Ale pozor! Ak hľadáme brokolicu s najvyšším obsahom céčka, musíme sa poobzerať po najtmavších kúskoch - čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac céčka a betakaroténu.
Do výbavy tejto rastlinky patrí aj výdatné množstvo železa a kyseliny listovej. Z vitamínov nájdu svoje zastúpenie najmä skupiny vitamínov B, C, E a provitamín A. Z minerálov ponúka brokolica najmä vápnik, železo, síru, zinok a fosfor.
Brokolica sa rozhodne hodí do jemných krémových omáčok. Aj v tomto zdravom recepte som pripravila tú najjemnejšiu brokolicovú omáčku s cestovinami fusilli.
Počet porcií:
4 porcie Čas prípravy: 15 minút Náročnosť: 1 (zo 4)
Ingrediencie
400g semolinových cestovín fusilli
1PL maslo Ghee
Na omáčku:
1 balenie mrazenej brokolice (350g)
1/2 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
400ml kozieho mlieka
poriadna hrsť petržlenovej vňate
soľ podľa vlastnej chuti
1 strúčik cesnaku
štipka čierneho korenia
1ČL kurkumy
Postup prípravy
Uvaríme si cestoviny v osolenej vode na al dente. Cca 2 dcl vody z cestovín si ponecháme na riedenie máčky. Po uvarení ich scedíme a rozpustíme do nich maslo Ghee.
Brokolicu ponoríme do vriacej vody asi na 5 minút. Zvyšok scedíme a brokolicu presunieme do vysokorýchlostného mixéru. Pridáme priamo do mixéru aj nastrúhaný parmezán, mlieko, vňať, soľ, cesnak a čierne korenie. Mixujeme 1 minútu. Omáčku vylejeme do hrnca a ešte ju prevaríme. V tejto chvíli ju vieme ešte dochutiť podľa potreby - soľou, korením... Ak by sa zdala omáčka hustá, zriedime ju odloženou vodou z cestovín.
Na tanier naberieme cestoviny, polejeme ich omáčkou, posypeme kurkumou a petržlenovou vňaťou.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.