Šaláty

Pohánkový šalát

20200128-140306-novy-web

Pripravte si ostrý nôž, alebo robot na krájanie zeleniny, to je totiž jediná námaha, ktorú musíte vy, alebo váš robot vynaložiť. Bonusom a celou chuťovou bodkou v tomto šaláte bola zálievka, ktorá sa mi mimoriadne vydarila.

Pohánka je základnou potravinou pre všetkých ľudí, ktorí trpia krčovými žilami. Pri pohánke sa nemusíte obávať, že obsahuje nebezpečné pesticídy. Pohánka je jednoročná rastlina, ktorá nie je náročná na živiny. Čo ju robí zázračnou je vysoký obsah rutínu, ktorý sa vo veľkej miere podieľa na zvyšovaní pružnosti ciev. Ten sa nachádza aj v šupkách, ktoré sa používajú na prípravu čaju, odvarov, alebo ako náplň do vankúšov. Pohánka čistí krv a podporuje funkciu obličiek. Okrem toho reguluje zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje imunitný systém. Minimálne dvakrát týždenne by ju mali jesť ľudia, ktorí trpia na hemoroidy.

Zloženie pohánky je bezlepkové, čo znamená, že je vhodná pre ľudí, ktorí majú určenú bezlepkovú diétu a odporúča sa aj pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva. Je bohatá na vlákninu, minerálne látky (hlavne horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík) a vitamíny (B1, B2, E, C, rutín – vitamín P).

Konzumácia pohánky posilňuje imunitu a má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány. Ako silno zásaditá potravina odvádza z tela kyseliny a tým napomáha acidobázickej rovnováhe.

Pohánka je kaloricky bohatá (v 100 g obsahuje približne 350 kcal), významný je aj obsah hodnotných, viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 – 48 %), ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 – 2,8 %) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze.

Zdroj info: fitastyl.sk

Pohánkový šalát

Počet porcií: 4 porcie Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 hrnček (200ml) surovej pohánky
  • 1 malá červená cibuľa
  • 1 farebná paprika (žltá, oranžová)
  • 5ks reďkoviek
  • 5ks cherry paradajok
  • poriadna hrsť petržlenovej vňate
  • poriadna hrsť rukoly
  • 1/2 hrnčeka (200ml) edamame fazuliek
  • 1/2 hrnčeka (200ml) syra Feta
  • Na zálievku:
  • 2PL ume ocot
  • 1PL med
  • 1PL olivový olej
  • 1PL citónovej šťavy
  • 3PL vody
  • 1ČL sušeného majoránu
  • 1PL jablčný ocot
  • štipka čierneho korenia
  • štipka kurkumy

Postup prípravy

  1. Uvaríme si pohánku. Ja ju varím tak, že ju zalejem studenou vodou, osolím, počkám, kým začne vrieť a nechám ju vrieť 2 minúty. Odstavím a zakrytú ju nechám dojsť.
  2. Cibuľu, papriku, reďkovky, paradajky, vňať a rukolu nakrájame nadrobno. Zamiešame do vychladenej pohánky.
  3. Zálievku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín na zálievku. Pohánku so zeleninou ňou polejeme a zamiešame. Podávame studené, ale kľudne si ju môžete aj ohriať. Dobrú chuť!

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?