Acai bobule versus čučoriedky

acai-41.jpeg

Uprednostníme ovocie z cudziny alebo ostaneme verní tomu čo nám rastie pod nosom ? Čo je pre nás skutočná vitamínová bomba ?

Už dlhšiu dobu na mňa z každej strany číhajú bilboardy, megaboardy, či bannery na stránkach o super ovocí z Južnej Ameriky s názvom Acai. Celkom funny je, že každý ho volá inak - niekto Acai, či Akai, iní zasa Asai, nuž nech je ako chce, ako správneho komernčného súčastníka ma zaujalo, a tak som sa rozhodla, že si idem čo to o ňom preštudovať. 

Samozrejme úplne najviac ma zaujímalo, čo vlastne toto N.1 svetové ovocie obsahuje:

Tak 1 hrnček - cca 140g poskytuje cca 125 kalórií, 2,4g tuku / kyselinu olejovú a linoleovú /, 28g sacharidov / z toho 4g vlákniny /, 0,8g proteínu. Z vitamínov u nich nájdeme vitamín A, C, skupinu B-komplex ako niacín, B6 a riboflavín. Zastúpenie minerálnych látok je zinok, draslík, meď, mangán. Acai obsahuje približne o 10% viac ukazovateľov množstva antioxidantov proti niektorým druhom voľných radikálov, ako majú bežné bobuľovité plody, ako sú napr. čučoriedky, brusnice a pod. 

Teda trochu odbornejšie povedané: Bunky pre svoje fungovanie potrebujú kyslík. Jeho spotrebou potom vytvárajú vedľajšie produkty a to sú voľné radikály. Tie dokážu napádať dôležité zložky buniek DNA alebo bunkové steny. Môžu tak spôsobiť rôzne poruchy typu srdcoco - cievne ochorenia, cukrovku, predčasné stárnutie, príp. rakovinu. Antioxidanty, ktoré obsahujú napr. aj bobuľovité plody, akými je aj acai, spomaľujú oxidačné procesy v tele a predchádzajú nežiadúcim účinkom voľných radikálov, príp. dokážu aj obnoviť stav v prípade poškodenia.

Poďme si teraz pozrieť zloženie čučoriedok:

1 hrnček, cca 140g obsahuje:

Tak 1 hrnček - cca 140g poskytuje cca 84 kalórií, žiaden tuk, 21g sacharidov / z toho 4g vlákniny /, 1g proteínu. Z vitamínov u nich nájdeme vitamín A, C, skupinu B-komplex. Zastúpenie minerálnych látok je zinok, draslík, meď, železo, mangán. Obsahujú veľké množstvo antioxidantov, antokyanov a flavonoidov, ktoré napomáhajú odstraňovať z buniek škodlivé voľné radikály.

Výsledok môjho "výskumu":

Rozhodne mienim pravidelne konzumovať čučoriedky, ktoré sú zložením takmer identické s Acai a nezaťažia tak moju peňaženku. Acai si sporadicky dám, ale rozhodne nie na pravidelnej báze. A pozdravujem skvelých marketingových pracovníkov, ktorí dokázali takto úžasne vtiahnuť Európanov do Acai mánie a nechali ich zabudnúť na to, čo im rastie pod oknami.

Sledujte Zdravie na tanieri

MÁTE OTÁZKY?

Napíšte komentár