Slané pochutiny

Anglické raňajkové mafiny

Sourdough-English-Muffin-Picture

Tieto žemličky som chcela vyskúšať už dávno. Aj keď nie sú nijako ozdravené, sú z klasickej bielej pšeničnej múky, chcela som ich mať na svojom blogu. Mám tu skrátka aj pár receptov, ku ktorým sa chcem vracať, aj keď nie sú upravené do zdravšej verzie. V zásade tieto raňajkové mafiny nie sú až takým hriechom, pretože pokiaľ si dáte na raňajky 2 tieto žemličky, určite to neublíži vášmu zdraviu ani línii. Na prvý krát som ich pripravovala podľa originálneho receptu, nabudúce skúsim pridať aj celozrnnú múku a ešte znížiť už aj tak malé množstvo masla. Páči sa mi, že sa pečú nasucho na panvici, žiaden olej na smaženie. Chutia vynikajúco, ráno čerstvé voňavé s domácim džemom - to je ranná rozprávka!

Anglické raňajkové mafiny

Počet porcií: 12 kusov Čas prípravy: 90 minút Náročnosť: 3 (zo 4)

Ingrediencie

  • 30g masla
  • 240g plnotučné mlieko
  • 330g hladkej múky + trošku na podsypanie
  • 1PL trstinového nerafinovaného cukru
  • štipka soli
  • 20g čerstvého droždia / ak nemáte môže byť aj 1 balenie sušeného
  • 1 vajíčko (M veľkosť)
  • polenta / krupica na podsypanie 

 

Postup prípravy

  1. Ohrejeme mlieko na izbovú teplotu aj spolu s maslom. Do misy od kuchynského robota vysypeme múku, rozdrobené droždie, vajce, soľ a cukor. Miesime hákom cesto dovtedy, kým sa krásne odlepuje od stien misy a vznikne z neho guľa. Cesto necháme v mise prikryté na teplom mieste kysnúť 50 minút. 

  2. Pripravíme si plech, polentou alebo krupicou jemne posypeme plech. Po vykysnutí si z cesta vyvaľkáme plát, hrubý asi 1cm a vykrojujeme žemličky, ktoré si poukladáme na plech. Necháme ich kysnúť na teplom mieste ešte 20 minút. 

  3. Ohrejeme si väčšiu panvicu len na stredný ohrev a mafinky postupne pečieme z oboch strán, kým sú hotové. Podávame ešte teplé, najlepšie s domácim džemom, ale skvele chutia aj so syrom, slaninkou a volským okom.

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár