Bezmäsité jedlá

Batatové placky

20160128_101129_web

Batat alebo sladký zemiak je koreňová hľuza povojníka batatového. Obsahuje cukor a škrob. V tropických oblastiach nahrádza klasické zemiaky. Pochádza, rovnako ako zemiak, zo strednej Ameriky. Batáty dorazili do Európy skôr ako zemiaky a v tej dobe mali aj omnoho vyššiu hodnotu. Batát rozpoznáte  spoznáte podľa nepravidelného tvaru. patrí medzi najvýživnejšiu zeleninu vďaka vysokému obsahu nasledujúcich látok

Betakarotén – je rastlinné farbivo pôsobiace proti vzniku niektorých druhov rakoviny V batátoch sa nachádza výnimočné množstvo betakaroténu (jeden batát dodá 187 percent odporúčanej dennej dávky).

Draslík – je minerál, ktorý pôsobí priaznivo na srdcovú činnosť. Znižuje krvný tlak a riziko vzniku srdcových chorôb, obličkových kameňov a mŕtvice. V Batata je bohato obsiahnutý (397 mg na sladké zemiaky).

Kyselina chlorogenová – predbežné štúdie ukazujú; že táto protirakovinové fytochemické látky môžu ničiť škodlivé karcinogény a vírusy.

Kyselina kábvová – táto fenolová zlúčenina vykazuje účinky v boji proti rakovine a chorobe AIDS.

Luteín a zeaxantín – tieto dve karotenoidové farbivá prepožičiavajúci batátom ich sýto oranžovú farbu. Môžu pomáhať v ochrane pred aterosklerózou, niektorými druhmi rakoviny a očnými chorobami.

Nerozpustná vláknina – konzumácia batátov so šupkou zaisťuje vysoký príjem nerozpustnej vlákniny, ktorá pôsobí proti vzniku zápchy, divertikulózy, hemoroidov a je účinná proti obezite. (Stredne veľký batát dodá cez 2 g nerozpustnej vlákniny.)

Pektín - viac ako polovicu vlákniny v batátoch tvorí rozpustný pektín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu.

Rastlinné steroly – tieto zlúčeniny znižujúce hladinu cholesterolu môžu obmedziť riziko vzniku rakoviny viazaním karcinogénnych činidiel v tráviacom trakte.

Vitamín B6 – sladké zemiaky dodávajú značné množstvo vitamínu B6, ktorý by mal pomáhať v prevencii srdcových ochorení, mŕtvice, depresie a nespavosti.

Vitamín C – hojné množstvo vitamínu C obsiahnuté v batátoch môže podporiť imunitný systém a hojenie rán a tiež pomáhať v prevencii degeneratívnych očných ochorení.

Batatové placky

Počet porcií: z 1 stredne veľkého batatu - 6 menších placek Čas prípravy: 15 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 stredne veľký sladký zemiak - batat
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 bio vajíčko
  • štipka sušeného cesnaku
  • štipka soli a korenia
  • olivový olej na opekanie

Postup prípravy

  1. Zemiak ošúpeme, umyjeme. Pokiaľ máte doma spiralizér, môžete ho nastrúhať na špagety, ak nemáte nastrúhajte batat nahrubo na strúhadle. 
  2. V mise si batat zmiešame s nasekanou vňaťou, vajíčkom, soľou, cesnakom a korením. Rozohrejeme panvicu, nalejeme olivový olej a opekáme placičky. Sú hotové raz dva. 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár