Koláče a torty

Bezlaktózový makový cheesecake

20190823-112954-fb-novy-web

Tento recept ma neskutočne prekvapil. Cheesecake je bez akýchkoľvej mliečnych produktov. Žiaden tvaroh, mascarpone, žiadna ricotta, žiaden jogurt, ani cream cheese... Je vhodný pre všetkých ľudí, ktorí netolerujú laktózu, alebo bielkovinu kravského mlieka (ako ja ...). Chuťovo je neskutočne vyladený. Základ tvoria celozrnné piškótky s kokosovým olejom a na krémovú časť som použila tofu natural. Čím krémovejšie tofu nájdete, tým lepšie - úplne ideálne by bolo použiť tzv. "silken" tofu - teda to krémové, jemné. Ja som naň nemala v ten deň šťastie, tak som cheesecake pripravila s klasického tofu natural, ktoré dostanete bežne kúpiť v obchodoch. Ako sladidlo skvele poslúžil domáci med. Tak horsa do tohto vynikajúceho koláčika, ktorý je nielen bezlaktózový, ale jeho kalorická hodnota je o tretinu nižšia, ako pri bežnom cheesecaku.

Bezlaktózový makový cheesecake

Počet porcií: tortová forma o priemere 17cm Čas prípravy: 50 minút  Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 130g celozrnných špaldových piškot 
  • 100ml rozpusteného kokosového oleja
  • 560g Silken tofu (príp. tofu Natural) 
  • 100ml sójovej smotany
  • 2PL maku pomletého
  • 1PL jemných ovsených vločiek
  • 4PL medu
  • šťava z 1/2 citróna
  • 2 domáce vajcia

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravíme tortovú formu s priemerom 17cm. Nastavíme rúru na 170 st. Kokosový olej si rozpustíme na tekutú konzistenciu. Do mixéru so sekacími nožmi vysypeme piškóty a vymixujeme ich na múčnu konzistenciu. Pridáme kokosový olej a premixujeme tak, aby sa zmes spojila. Piškótovú zmes vysypeme na dno formy a úhľadne ju vyrovnáme. 

  2. Mixér si umyjeme a nalámeme doň tofu. Ja som použila klasické tofu natural, preto na pohľad koláčik nie je taký jemný, ako keby som použila tzv. "silken" tofu. To dostanete kúpiť len v špecializovaných bio predajniach, v bežných sieťach supermarketov som ho nevidela. Rozmixujeme ho na jemnú krémovú konzistenciu. K tofu pridáme sójovú smotanu, med a citrónovú šťavu. Poriadne rozmixujeme. Preklopíme zmes do misy a pridáme 2 kusy krásnych žltých domácich vajec, zamiešame lyžicou.

  3.  

    Odoberieme polovicu zmesi a zmiešame ju s makom. Do bielej polovice pridáme 1PL ovsených vločiek.

  4. Na piškótový základ najprv ukladáme makovú zmes, potom bielu. Pečieme 30 minút. Po upečení necháme chladiť aspoň 2 hodiny. Na záver si koláč vyzdobíme čím chceme. Podľa vlastných preferencií - ovocím, orieškami, čokoládou.... dobrú chuť! Chutí BOŽSKY!

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?