Koláče a torty

Bezlepkové čokoládové cookies

20200421_175708_novy web

Tieto cookiesky napiekla moja Grétka s kámoškou Vivkou. Piekli ich z mixu špaldovej hladkej celozrnnej múky (80g)a klasickej pšeničnej bielej polohrubej múky (100). Ja som ich testovala aj na bezlepkovo, použila som pohánkovú múku a mleté bezlepkové ovsené vločky a recept chutil vynikajúco. Preto je tento recept super, funguje aj s lepkom aj bez!

Ak by sme mali jednoducho definovať, čo je čokoláda, tak je to kakaové maslo, respektíve tuk a kakaová sušina. Samotný podiel kakaovej sušiny v čokoláde však nevypovedá celkom o jej kvalite. Kvalita čokolády závisí od kakaových bôbov - akej sú odrody a pôvodu, ako boli pestované a spracované. Tá najkvalitnejšia je jednoodrodová, ktorá pochádza z jednej špecifickej plantáže, kde jej pôvod vieme veľmi rýchlo a jednoducho dohľadať. Aj preto má nezameniteľnú chuť.

Kvalitná čokoláda a jej výrobcovia by mali mať minimálne tieto certifikáty : ISO 9001,IFS Food, BRC food, UTZ certifikát, RSPO, HALAL ICB,USDA Organic, Qualitá egana. Odborníci odporúčajú čokoládu z oblastí Ugandy, Peru, Dominikánskej republiky, Ekvádoru, z Konga, Madagaskaru alebo Tanzánie, ktoré majú vo svete veľmi dobré meno.

Ak siahnete po skutočne dobrých čokoládach, odmení sa vám telo aj myseľ. Horká čokoláda chráni naše srdce, znižuje vysoký tlak. Čokoláda v nás vyvoláva pocit šťastia, zamilovanosti a pokoja. Nasýtené kyseliny v kvalitnej čokoláde nemajú žiaden vplyv na obsah cholesterolu v krvi.

Prečo každá chutí inak?

Chuť kakaových bôbov sa môže líšiť od klimatických podmienok, správnej doby zberu, sušenia a ďalšieho spracovania. Podiel kakaa v čokoláde určuje jej horkosť a arómu, odroda a pôvod bôbov jej dodáva chuť a vôňu.

Na chuti sa však odráža aj vek čokolády, pričom v tomto prípade neplatí, že čím staršia, tým lepšia. Čokoláda je trvanlivou potravinou, ale jej doba spotreby nie je neobmedzená. Mala by nám vydržať zhruba rok, v závislosti pridaného mlieka. Čokoládu by sme mali skladovať v suchu a tme, pri teplote 18 stupňov a vlhkosti max. 68 %.

Zdroj info:  profikuchar.sk

Bezlepkové čokoládové cookies

Počet porcií: 20 kusov Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 100g pohánkovej múky
  • 80g bezlepkových ovsených vločiek
  • 100g práškového trstinového cukru
  • 125g masla
  • 1 vajce
  • 1ČL bezfosfátový prášok do pečiva
  • 150g aspoň 70% - tnej čokolády
  • na ozdobu mandľa, oriešok, biela čokoláda... nemusí byť

 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 190st. Bezlepkové ovsené vločky si rozmixujeme na múčnu konzistenciu - ja to robím v mlynčeku na kávu, ale zvládne to aj výkonný mixér. Nasekáme si čokoládu.
  2. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s práškovým cukrom (ručne, alebo v kuchynskom robote). Pridáme vajíčko - pozor, všetky ingrediencie izbovej teploty, krátko zašľaháme. 
  3. Zmiešame si zvlášť múku s práškom do pečiva a pridávame postupne k maslovej zmesi - už môžete aj ručne miešať. Do cesta zapracujeme posekanú čokoládu. Pripravíme si plech na pečenie tak, že ho vystelieme papierom na pečenie. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré ukladáme na plech vzdialené od seba aspoň 5cm. Pečieme ich 8 minút.

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?