Bezmäsité jedlá

Brokolicové placky s kozím syrom

20160622-143918-novy-web

Brokolica je cenná predovšetkým pre svoj vysoký obsah vitamínu C, ktorého v sto gramoch obsahuje až 110 miligramov.  Ak zjeme polovicu stredne veľkej brokolicovej hlavy, pokryjeme tak celodennú dávku vitamínu C.  Ale pozor! Ak hľadáme brokolicu s najvyšším obsahom céčka, musíme sa poobzerať po najtmavších kúskoch -  čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac céčka a betakaroténu.

Do výbavy tejto rastlinky patrí aj výdatné množstvo železa a kyseliny listovej. Z vitamínov nájdu svoje zastúpenie najmä skupiny vitamínov B, C, E a provitamín A. Z minerálov ponúka brokolica najmä vápnik, železo, síru, zinok a fosfor.

Ak brokolicu nemusíte, vymyslela som pre vás spôsob, ako vám možno zachutí. V kombinácii s kozím syrom a opečená na olivovom oleji je vskutku famózna!

Brokolicové placky s kozím syrom

Počet porcií: 8 až 10 kúskov Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 stredne veľká čerstvá brokolica
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček strúhaného kozieho syra (parmezánového typu)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2ČL kari korenia
  • soľ
  • korenie
  • 1PL maslo Ghee na opekanie

Postup prípravy

  1. Brokolicu umyjeme, rozložíme na menšie hlávky a naparíme ju asi na 15 minút. S pučítkom na zemiaky ju rozpučíme, pridáme všetky ostatné suroviny.

  2. Panvicu si rozohrejeme a lyžicou naberáme kôpky, ktoré rozpučíme na placky. Upečieme do chrumkava a podávame so šalátom, alebo len tak samé.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?