Koláče a torty

Celozrnný koláč s tvarohom a čiernymi ríbezľami

20190205-115911-novy-web

Zdravý koláč v tejto podobe chutil famózne. Ríbezle som použila ešte z letných zásob, mala som ešte namrazené čierne  a tvaroh zasa od lokálneho producenta. V recepte bol použitý nerafinovaný cukor v zníženom množstve a BIO štastné vajcia! Bez výčitiek, 2 kúsky dokonca prospejú vášmu zdraviu a neuškodia štíhlej línii. 

Vedeli ste, že čierne ríbezle obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých pestovaných druhov ovocia. Uvádza sa, že na 100g bobúľ od 150 až 220 mg, ďalej obsahujú veľmi dôležitý vitamín P, E a B. Z pektínov je to najmä resveratrol, vyššie množstvo obsahujú len černice a plody rakytníka. Z flavonoidov je to najmä kempferol, kvercetín a myricetin, ďalej obsahujú triesloviny, silice a éterické oleje, aminokyseliny glutamín a asparagín, tiež minerály predovšetkým vápnik, železo, horčík, draslík a mangán.

 Čierne ríbezle pôsobia močopudne a potopudne,  proti hnilobe, artritíde a skorbutu,  pomáhajú pri hnačkách,  posilňujú žalúdok, uľavujú od problémov s trávení,  majú pozitívny účinok na cievy,  chránia bunky pred voľnými radikálmi,  posilňujú imunitu, činnosť srdca a svalov

Celozrnný koláč s tvarohom a čiernymi ríbezľami

Počet porcií: 1 plech 25cm x 35cm Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky (300ml) celozrnnej pšeničnej hladkej BIO múky
  • 1/2 hrnčeka nerafinovaného trstinového cukru (z DM)
  • 200g hustého bieleho jogurtu (Holandia, grécky jogurt...)
  • 2PL mlieka
  • 2 BIO vajcia
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • 1 balenie prášku do pečiva z vínneho kameňa, alebo bezfosfátového
  • 1ČL sódy bikarbóny
  • 2PL perlivej minerálky
  • štipka soli
  • Na tvaroh:
  • 200g jemného tvarohu bez hrudiek
  • 1 BIO vajce
  • 1/2ČL vanilkového bourbonu
  • 2PL cukru
  • 2PL šťavy z citróna
  • Ovocie:
  • čierne ríbezle - množstvo podľa vašej chuti
  • Na drobenku:
  • 50g kvalitného masla
  • 100g celozrnnej pšeničnej hladkej BIO múky
  • 50g nerafinovaného trstinového cukru (z DM)
  • 2PL strúhaného kokosu

Postup prípravy

  1. Pracovala som s kuchynským robotom, ale rovnako viete vypracovať cesto aj ručne. Najprv si vyhrejeme rúru

  2. Premiešame si suché ingrediencie (múka, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, soľ). Prepojíme zmes a po lyžiciach zapracovávame suchú zmes do mokrej. Na záver pridáme minerálku. 

  3. Tvaroh si vymiešame zo všetkých surovín spísaných vyššie.

  4. Pripravíme si drobenku zapracovaním všetkých surovín - spracujeme ju tak, že ju drobíne medzi prstami. Ak by sa nám drobenka lepila na väčšie kusy, použite na spracovanie vidličku.

  5. Na plech vylejeme pripravené cesto. Na cesto robíme lyžicou tvarohové kôpky. Na vrch pridáme ovocie - môžme zopár kúskov ovocia aj povpichovať do koláča. Ovocnú vrstvu posypeme drobenkou a dáme piecť na 25 minút.

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?