Strukovinové cestoviny sú prirodzene bezgluténová potravina, ktorá je ľahko stráviteľná. Na rozdiel od obilninových cestovín obsahujú vysoký podiel bielkovín s nízkym obsahom sacharidov, vďaka čomu sú dobrou voľbou pri diétach.
Zloženie proteínov strukovín sa približujú k zloženiu proteínov živočíšneho pôvodu. Sú zložené z plnohodnotných bielkovín, čo znamená, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, čím sú vhodnou voľbou aj pre vegetariánov. Strukoviny sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov (B komplex okrem B12, A, E). V porovnaní s obilninami sú lepším zdrojom minerálnych látok, ktoré sa menej strácajú počas spracovania a to najmä železo, fosfór, draslík a horčík. V poslednom rade sú zdrojom antioxidantov, ktoré môžu mať priaznivý vplyv na organizmus človeka a oxidačný stres.
Šošovica je zo všetkých strukovín najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov. Považujeme ju za nízkotučnú a nízkokalorickú diétnu strukovinu. Šošovica je dôležitá pri liečbe rakoviny čreva a srdcových chorobách. Taktiež obsahuje vlákninu, ktorá podporuje peristaltiku čriev a vyprázdňovanie. Z chemického zloženia šošovica obsahuje oveľa viac vápnika ako obilniny a železa ako špenát. Železo podporuje tvorbu a obnovu krvi, preto konzumácia šošovice je prospešná aj pre ľudí s anémiou. Tiež je vhodná pre ľudí, ktorých trápia depresie, neurózy, či smútok.
Počet porcií:
2 porcie Čas prípravy: 15 minút Náročnosť: 1 (zo 4)
Ingrediencie
150g bezlepkových cestovín z červenej šošovice
1 balenie Mozarella
1 hrsť čerstvej bazalky
1 hrsť čerstvého špenátu
8ks cherry paradajok
Na zálievku:
4PL kvalitného panenského olivového oleja
2PL vody
1ČL sušenej bazalky
1/2ČL sušeného cesnaku
1/2ČL kokosového cukru
1ČL balzamikovej glazúry
štipka soli, korenia a chilli korenia
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 180st. Pekáč vystelieme papierom na pečenie. Spracujeme cesto uhnietením všetkých ingrediencií určených na cesto. Vyrobíme guľu, zabalíme ju do potravinovej fólie a necháme 15 minút odpočívať.
Zatiaľ si v mise zmiešame bryndzu, 2PL masla, jogurt, nasekanú pažítku. Špenát zalejeme na 2 minúty horúcou vodou. Precesíme ho do misy, osolíme, okoreníme a pridáme nasekaný medvedí cesnak . Ak nie je jeho sezóna, nevadí, pokojne ho nahraďte rovnakou dávkou špenátu a pretlačeným cesnakom.
Cesto si rozvaľkáme na tenkú obdĺžnikovú placku, rozotrieme na ňu bryndzu, na bryndzu naukladáme zmes špenátu a medvedieho cesnaku a opatrne zrolujeme. Závin preložíme na plech a pečieme 25 minút. Posledných 5 minút som piekla len na horný ohrev. Ihneď po vytiahnutí závin potrieme vyšľahaným vajíčkom. Necháme ho vychladnúť, nakrájame a podávame čerstvé, posypané semienkami podľa vašej obľuby. Ja som závin posypala sezamom. Dobrú chuť!
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.