RAW sladkosti

Čokoládovo - malinové RAW koláčiky

20191025_103823_novy web

Recept zo živých surovín, teda RAW koláč je zdravou alternatívou pečených koláčov s množstvom múky, cukru a tuku. Neznamená to síce, že v tomto koláči sa ani tuk, ani cukor nenachádza. Tuk je v RAW koláčikoch rastlinného pôvodu, pochádza zväčša z orechov, kokosového oleja, príp. z avokáda.

Cukor zasa je vo väčšine prípadov nespracovaný, teda pochádza zo sladšieho druhu ovocia, ako napríklad z banánov, či ďatlí. Ja zvyknem používať aj organický kokosový sirup, ktorý pridávam v prípade, ak nepoužijem ovocie so sladkou chuťou.

Kokosový cukor má hustú, tekutú konzistenciu a krásnu jantárovú farbu. Chutí vynikajúco. Vyrába sa z kvetov kokosovej palmy. Pod trs kvetov sa umiestni bambusová nádoba v tvare tubusu, do ktorej odvapkáva nektár. Zozbieraný nektár sa ďalej spracuje, aby sa z neho odparila prebytočná voda, aby bol dostatočne sladký a aby sa zahustil do potrebnej konzistencie.

Šťava z kvetov kokosovej palmy obsahuje 17 aminokyselín, široké spektrum vitamínov skupiny B, vitamín C a minerály. Kokosový sirup má nízky glykemický index (nespôsobí veľké výkyvy hladiny cukru v krvi).  Považuje sa za jednu z najzdravších najlepšiu alternatív k trstinovému cukru.  Je nerafinovaný a bez akýchkoľvek prímesí. Pozor na lacnejšie náhrady kokosového sirupu, ktoré môžu obsahovať trstinový cukor!

 

Čokoládovo - malinové RAW koláčiky

Počet porcií: 20 kúskov Čas prípravy: 20 minút + 30 minút chladenie Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 80g slnečnicových semiačok
  • 80g cuketa
  • 20g kakao
  • 25g kokosový sirup
  • 25g strúhaný kokos
  • Na krém:
  • 10ks väčších malín
  • 80g hustej kokosovej smotany
  • 25g kokosový olej

Postup prípravy

  1. Slnečnicové semienka, kakao a strúhaný kokos si vo food procesore so sekacími nožmi rozmixujeme na strúhankovú konzistenciu. Pridáme nastrúhanú cuketu a zmes prepojíme do vlhkej lepivej hmoty. 

  2. Vezmeme si formu na mini "cupcaky" a hmotu natlačíme na vrstvu cca 1,5cm. Položíme bokom a pustíme sa do krému. 

  3.  

    Všetky ingrediencie na krém musia mať izbovú teplotu. Položíme ich do vyššej nádoby od ponorného mixéru a mixujeme dohladka. Krém navrstvíme na kakaovú hmotu a formu s koláčikmi dáme na 30 minút do mrazničky.

  4. Po vytiahnutí koláčiky ozdobíme a podávame. 

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár