Koláče a torty

Čokoládový bochník poliaty horkou čokoládou

20200321_071316_novy web

Najčokoládovejšia chuť, akú som v koláči ochutnala. Silne čokoládové cesto, poliate kvalitnou horkou intenzívnou čokoládou. To je môj čokoládový bochník, inak jednoduchý na prípravu, lebo celú prácu za vás urobí kuchynský robot. Vy len pekne postupne pridávate ingrediencie. 

Inak vedeli ste, že základnou zložkou pre výrobu čokolády je kakaové maslo, kakao sa pripravuje z kakaového prášku. Obe tieto suroviny sa získavajú pražením a mletím kakaových bôbov. Holandskí vedci, ktorí skúmali priaznivý vplyv kakaa na ľudský organizmus, vidia súvislosť medzi konzumáciou kakaa a nižšou predčasnou úmrtnosťou, čo je podľa nich dané látkami v kakaovej sušine. Ide o antioxidanty a látky nazvané flavonoly a ich množstvo je závislé na tom, akým spôsobom sú spracované kakaové bôby. Tieto látky zlepšujú kvalitu buniek krvných ciev a znižujú riziko vyplývajúce zo zvýšenej hladiny cholesterolu a ďalších látok, ktoré môžu viesť k infarktom, rakovine a k pľúcnym chorobám. Flavonoly patria do skupiny zdravých flavonoidov, ktoré sú tiež obsiahnuté napríklad v mnohých druhoch zeleniny a v zelenom čaji. Tieto látky sa vyskytujú okrem iného v červenom víne a pomáhajú chrániť naše cievy proti poškodeniu. 

Keďže môj čokoládový bochník obsahuje kakao a 70% -čokoládu, menej cukru aj znížené množstvo tuku, jeden kúsok vám rozhodne prospeje!

Zdroj info: tvojesrdce.sk

Čokoládový bochník poliaty horkou čokoládou

Počet porcií: forma 31cm x 12cm Čas prípravy: 1hodina a 10minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 100g kakaa
  • 180ml prevarená horúca voda
  • 180g masla izbovej teploty
  • 150g nerafinovaného trstinového cukru
  • 5 vajec
  • 150g celozrnnej pšeničnej, alebo špaldovej múky
  • 1ČL prírodného trstinového cukru (nemusí byť)
  • Na polevu:
  • 100g 70% čokolády
  • 50ml mlieka (môžete nahradiť aj bezlaktózovým, kozím...)

 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 160st. Formu si vystelieme papierom na pečenie. Prevaríme vodu a zmiešame vodu a kakao. 

  2. Maslo a vajcia by mali mať rovnakú teplotu - izbovú. Ďalej pracujeme v kuchynskom robote, alebo ručnom mixéri. Maslo a cukor miešame 6 minút až do krémovej konzistencie. Ku maslovému krému pridáme za stáleho šľahania vajcia, postupne po jednom. Potom po vajciach nasleduje kakaová hmota. Na záver pridáme múku. Všetko za stáleho šľahania - nech sa vytvorí pekné kompaktné cesto.

  3. Vyklopíme do formy a pečieme 50 minút. Po upečení koláč necháme trošku vychladnúť, vyberieme ho z formy a polejeme čokoládou.

  4. Čokoládu si spravíme ohriatim a zmiešaním 70% čokolády a mlieka. Necháme stuhnúť aspoň hodinu a podávame.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?