Čokoládový koláč, ktorý som vymyslela si môžete pripraviť tak z čerstvých, ako kompótových marhúľ. Ja som ho pripravovala cez skorú jar, čertsvé marhule som ešte nemala, ale zato doma v špajzi bohatú zásobu zaváranín a medzi nimi aj zavárané marhule. Voľba bola jasná. Ide sa na koláč! Celá kombinácia bola mimoriadne chutná, čokoláda, markule a puding vytvorili dokonalú šťavnatú symfóniu chutí a ja si ukladám tento recept do rodinnej zbierky.
Vedeli se, že marhule obsahujú množstvo kvalitných antioxidantov vrátane polyfenolov, akými sú flavonoidy? Strava bohatá na tieto látky sa spája napríklad so zníženým rizikom ochorení srdca. Jedným z flavonoidov, ktoré marhule obsahujú, je vzácny kvercetín. Mnohé výskumy dokazujú, že zvýšená konzumácia tejto látky súvisí s výrazným znížením rizika tak závažných ochorení, akými sú rakovina pľúc, prsníka, hrubého čreva alebo žalúdka.
Kvercetín možno považovať za „infiltrovaného“ bojovníka, ktorý pracuje na hĺbkovej úrovni. Dostáva sa totiž do buniek, kde bráni premene zdravých buniek na malígne nádorové bunky a chráni tak DNA pred nechcenou mutáciou. Navyše rakovinovým bunkám bráni i v reprodukcii. Z populačných štúdií dokonca vyplynulo, že ľudia, ktorí konzumujú stravu bohatú na kvercetín, dokážu znížiť riziko rakoviny pľúc až o 51 % a fajčiari až o 65 %.
Ďalšia látka, ktorú marhule obsahujú, sa nám zväčša spája so zeleným čajom, ktorý robí z Japoncov jeden z najzdravších národov sveta. V skutočnosti sa však katechíny nachádzajú aj v mnohých iných potravinách, medzi ktoré patria i marhule. Účinky katechínov, zdraviu prospešných polyfenolov, sú širokospektrálne: regulujú cholesterol, upravujú črevnú mikroflóru a podporujú jej činnosť, chránia zuby pred kazom a bojujú proti zápachu z úst. Tých, ktorí sa pred dovolenkou snažia zhodiť nejaké to kilo poteší, že katechíny pomáhajú i spaľovať tuky.
Zdroj: vitarian.sk