Koláče a torty

Čokoládový koláč s kompótovými marhuľami

20200330_173119_novy web

Čokoládový koláč, ktorý som vymyslela si môžete pripraviť tak z čerstvých, ako kompótových marhúľ. Ja som ho pripravovala cez skorú jar, čertsvé marhule som ešte nemala, ale zato doma v špajzi bohatú zásobu zaváranín a medzi nimi aj zavárané marhule. Voľba bola jasná. Ide sa na koláč!  Celá kombinácia bola mimoriadne chutná, čokoláda, markule a puding vytvorili dokonalú šťavnatú symfóniu chutí a ja si ukladám tento recept do rodinnej zbierky.

Vedeli se, že marhule obsahujú množstvo kvalitných antioxidantov vrátane polyfenolov, akými sú flavonoidy? Strava bohatá na tieto látky sa spája napríklad so zníženým rizikom ochorení srdca. Jedným z flavonoidov, ktoré marhule obsahujú, je vzácny kvercetín. Mnohé výskumy dokazujú, že zvýšená konzumácia tejto látky súvisí s výrazným znížením rizika tak závažných ochorení, akými sú rakovina pľúc, prsníka, hrubého čreva alebo žalúdka.

Kvercetín možno považovať za „infiltrovaného“ bojovníka, ktorý pracuje na hĺbkovej úrovni. Dostáva sa totiž do buniek, kde bráni premene zdravých buniek na malígne nádorové bunky a chráni tak DNA pred nechcenou mutáciou. Navyše rakovinovým bunkám bráni i v reprodukcii. Z populačných štúdií dokonca vyplynulo, že ľudia, ktorí konzumujú stravu bohatú na kvercetín, dokážu znížiť riziko rakoviny pľúc až o 51 % a fajčiari až o 65 %. 

Ďalšia látka, ktorú marhule obsahujú, sa nám zväčša spája so zeleným čajom, ktorý robí z Japoncov jeden z najzdravších národov sveta. V skutočnosti sa však katechíny nachádzajú aj v mnohých iných potravinách, medzi ktoré patria i marhule. Účinky katechínov, zdraviu prospešných polyfenolov, sú širokospektrálne: regulujú cholesterol, upravujú črevnú mikroflóru a podporujú jej činnosť, chránia zuby pred kazom a bojujú proti zápachu z úst. Tých, ktorí sa pred dovolenkou snažia zhodiť nejaké to kilo poteší, že katechíny pomáhajú i spaľovať tuky. 

Zdroj: vitarian.sk

Čokoládový koláč s kompótovými marhuľami

Počet porcií: forma o rozmere 20cm x 30cm Čas prípravy: 60 minút  Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 250ml bublinkovej minerálky
  • 180g kokosového panenského oleja (alebo masla)
  • 2 vajcia
  • 140ml kyslej smotany (príp. nahraďte hustým gréckym jogurtom)
  • 180g trstinového práškového cukru
  • 275g polohrubej celozrnnej špaldovej múky
  • 75g kakaového prášku
  • 2ČL sódy bikarbóny
  • 1ČL vanilkovej arómy
  • štipka soli na zvýraznenie chute
  • cca 20 polovičiek kompótových marhúľ
  • Na puding:
  • 0,6l šťavy z marhuľového kompótu
  • 1 balenie vanilkového pudingu bezlepkového značky Amylon
  • Na čokoládu:
  • 180g čokolády 70%
  • 100ml plnotučného mlieka

 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 170st. Do menšieho kastrola nalejeme minerálku a pridáme k nej kokosový olej a trstinový práškový cukor. Dáme na nízky ohrev a ohrievame, kým sa nám kokosový olej úplne roztopí. Pridáme kakao. Ak nemáte radi chuť a arómu kokosového oleja, použite maslo. Funguje to v oboch prípadoch. 

  2. Zvlášť v mise si zmiešame kyslú smotanu, vajcia a vanilkovú arómu. K tejto zmesi vylejeme ochladenú kakaovú zmes - postupne za stáleho miešania. Pridáme postupne múku zmiešanu so sódou bikarbónou a soľou. Cesto premiešame, aby sme v ňom nemali hrudky. 

  3. Pekáč vystelieme papierom na pečenie, cesto vylejeme. Poukladáme naň marhulky a dáme piecť na 25 minút. Sledujte si cesto - pichnite doň páradko, ak ostane suché, je hotovo! 

  4. Kým sa nám pečie korpus, pripravíme si puding zmiešaním  šťavy a pudingu. Varíme, kým pekne zhustne, ja používam namiesto 0,5l v návode 0,6l šťavy - lebo puding je dosť hustý.

  5. Puding necháme mierne vychladnúť (ja namočím hrniec s pudingom do ľadovej vody a je studený raz dva). Na mierne vychladený koláč vylejem vychladený puding, rovnomerne ho nanesiem. Nechám ho postáť na koláči aspoň 15 minút.

  6. Zatiaľ si pripravím čokoládu. Ohrejem si mlieko v malom kastrole a rozpustím v ňom na kúsky nalámanú čokoládu. Čokoládu ešte za tepla vylejem na pudingovú vrstvu. 

  7. Koláč vložím do chladničky a nechám ho postáť aspoň hodinu v chlade. Potom už len maškrtíme...

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár