Zdravý koláč s čokoládou a ovocím je sen každého maškrtníka. Šťavnatý perník plný čokolády poteší aj tých, ktorí si dávajú pozor na líniu. V recepte je totiž znížené množstvo cukru, vysoko kvalitná až 75% čokoláda a celozrnná múka. Tak zakusnite sa aj vy do tohto neodolateľného šťavnatého perníka.
Hrušku v recepte môžete zameniť aj jabĺčkom, alebo cuketou, dokonca funguje aj s tekvicou. Ja som sa rozhodla pre hrušky, jednak som ich mala práve nakúpené a jednak ich zbožňujeme.
Vedeli ste, že hrušky patria k ovocným druhom s najvyšším obsahom vlákniny. Stredne veľká hruška obsahuje asi 6 gramov balastných látok. Pripomeňme, že denne by sme ich mali prijať 25 až 30 gramov. Takže dennou konzumáciou jednej hrušky významne prispievame k tomuto cieľu. Hrušky sa často porovnávajú s jablkami. Čo sa týka kalorickej bilancie, jablká vychádzajú lepšie, pretože stredne veľké jablko obsahuje cca. 68 kalórií, kým taká hruška cca. 73 kalórií, hrušky však bodujú, čo sa týka obsahu minerálnych látok. Sú totiž preukázateľne bohaté aj na draslík a vápnik. Dokážu stimulovať metabolizmus a majú detoxikačný a drenážny účinok.
Tak pridjte si aj vy hrušky do svojho koláča a jednu si kľudne doprajte, veď má iba 73kcal! To je skvelé, nie?
Počet porcií:
1 plech 37 cm x 45 cm Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
280g celozrnnej špaldovej múky
15g perníkového korenia
15g sódy bikarbóny
20g kakaového prášku
5g prášku do pečiva
5g škorice
štipka soli
120g nerafinovaného trstinového cukru
5 vajec
350ml plnotučného mlieka
180g kokosového oleja
100g nasekanej tmavej BIO čokolády 75%
2 hrušky
Po upečení:
3PL šípkového džemu
150g nasekanej tmavej BIO čokolády 75%
3PL plnotučného mlieka
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 180st. Plech na pečenie si vystelieme papierom a ešte papier potrieme kokosovým olejom. Ďalej si dávame pozor, aby ingrediencie mali rovnakú teplotu.
Zmiešame všetky suché ingrediencie. Potom všetky mokré a zmesi spojíme. Nastrúhame si čokoládu priamo do misy, potom nastrúhame hrušky, zamiešame a vylejeme na plech. Pečieme 15 minút.
Po upečení vytiahneme, necháme aspoň 20 minút chladiť. Povrch perníka potrieme džemom. V parnom kúpeli si roztopíme čokoládu, pridáme k nej 3 lyžice mlieka a zmes miešaním prepojíme. Vylejeme na koláč a rozotrieme. Nakrájame a slastne užívame.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.