Koláče a torty

Čokoládový perník s hruškami

20190222-132844-novy-web

Zdravý koláč s čokoládou a ovocím je sen každého maškrtníka. Šťavnatý perník plný čokolády poteší aj tých, ktorí si dávajú pozor na líniu. V recepte je totiž znížené množstvo cukru, vysoko kvalitná až 75% čokoláda a celozrnná múka. Tak zakusnite sa aj vy do tohto neodolateľného šťavnatého perníka. 

Hrušku v recepte môžete zameniť aj jabĺčkom, alebo cuketou, dokonca funguje aj s tekvicou. Ja som sa rozhodla pre hrušky, jednak som ich mala práve nakúpené a jednak ich zbožňujeme. 

Vedeli ste, že hrušky patria k ovocným druhom s najvyšším obsahom vlákniny. Stredne veľká hruška obsahuje asi 6 gramov balastných látok. Pripomeňme, že denne by sme ich mali prijať 25 až 30 gramov. Takže dennou konzumáciou jednej hrušky významne prispievame k tomuto cieľu. Hrušky sa často porovnávajú s jablkami. Čo sa týka kalorickej bilancie, jablká vychádzajú lepšie, pretože stredne veľké jablko obsahuje cca. 68 kalórií, kým taká hruška cca. 73 kalórií, hrušky však bodujú, čo sa týka obsahu minerálnych látok. Sú totiž preukázateľne bohaté aj na draslík a vápnik. Dokážu stimulovať metabolizmus a majú detoxikačný a drenážny účinok.

Tak pridjte si aj vy hrušky do svojho koláča a jednu si kľudne doprajte, veď má iba 73kcal! To je skvelé, nie?

Čokoládový perník s hruškami

Počet porcií: 1 plech 37 cm x 45 cm Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 280g celozrnnej špaldovej múky
  • 15g perníkového korenia
  • 15g sódy bikarbóny
  • 20g kakaového prášku
  • 5g prášku do pečiva
  • 5g škorice
  • štipka soli
  • 120g nerafinovaného trstinového cukru
  • 5 vajec
  • 350ml plnotučného mlieka
  • 180g kokosového oleja
  • 100g nasekanej tmavej BIO čokolády 75% 
  • 2 hrušky
  • Po upečení:
  • 3PL šípkového džemu
  • 150g nasekanej tmavej BIO čokolády 75% 
  • 3PL plnotučného mlieka

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180st. Plech na pečenie si vystelieme papierom a ešte papier potrieme kokosovým olejom. Ďalej si dávame pozor, aby ingrediencie mali rovnakú teplotu. 

  2. Zmiešame všetky suché ingrediencie. Potom všetky mokré a zmesi spojíme. Nastrúhame si čokoládu priamo do misy, potom nastrúhame hrušky, zamiešame a vylejeme na plech. Pečieme 15 minút. 

  3. Po upečení vytiahneme, necháme aspoň 20 minút chladiť. Povrch perníka potrieme džemom. V parnom kúpeli si roztopíme čokoládu, pridáme k nej 3 lyžice mlieka a zmes miešaním prepojíme. Vylejeme na koláč a rozotrieme. Nakrájame a slastne užívame.

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?