Bezmäsité jedlá

Cukety plnené tofu praženicou

20170207_104611_novy web

Cuketa je plodina, ktorá je až prekvapivo zdravá a plná živín.  Má veľmi nízku energetickú hodnotu, obsahuje až  91% vody a žiaden tuk. Je známa aj pre svoj veľký obsah karoténu, riboflavínu a folátu. Preto je veľmi vhodnou potravinou pri redukčných diétach, kde platí pravidlo – príjem kalórií musí byť nižší než ich výdaj. Cuketa má málo kalórií, vysoký obsah vody a vlákniny. Z tohto hľadiska je to ideálna potrava pre všetkých, ktorí sa snažia upraviť svoju váhu.

Pripravila som si pre vás rýchly, zdravý  a chutný obed pre vegánov. V recepte je použitý aj cícer - môj objav v bio prevedení bez slaného nálevu - a samozrejme kurkuma, protizápalová prírodná bomba! Kombinácia chutí v tomto recepte je nesmierne lahodná. Ozaj, skúšali ste už pripraviť tofu na spôsob praženice? Ak nie, v tomto recepte si to vyskúšajte a rovno tou praženičkou naplňte aj cuketky.

Cukety plnené tofu praženicou

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 balenie tofu syra (ja som použila bazalkové od Lunter)
  • 3 mini cuketky (1 cuketka mala cca 12cm, použiť môžete aj 2 väčšie cukety)
  • 1ČL kurkumy v prášku
  • 1PL olivového oleja
  • 1PL tekvicového oleja
  • hrsť cíceru (ja som použila sterilizovaný bio cícer v nesolenej vode)
  • štipka soli a korenia
  • špenátové listy na dochutenie

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na maximum. Z tofu odstránime nálev, osušíme ho a popučíme vidličkou na praženicovú zmes. Primiešame kurkumu a cícer a ďalej pučíme a miešame zároveň. 

  2. Cuketky si umyjeme, rozpolíme a vydlabeme. Ja som použila trošku z vydlabanej cuketky aj do tofu zmesi, pridalo to na šťavnatosti. Cuketky si potrieme olivovým olejom, osolíme okoreníme a naplníme tofu zmesou.

  3. Pečieme 10 - 15 minút. Po dopečení polejeme tekvicovým olejom a podávame so špenátovými listami.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár