Cuketa je plodina, ktorá je až prekvapivo zdravá a plná živín. Má veľmi nízku energetickú hodnotu, obsahuje až 91% vody a žiaden tuk. Je známa aj pre svoj veľký obsah karoténu, riboflavínu a folátu. Preto je veľmi vhodnou potravinou pri redukčných diétach, kde platí pravidlo – príjem kalórií musí byť nižší než ich výdaj. Cuketa má málo kalórií, vysoký obsah vody a vlákniny. Z tohto hľadiska je to ideálna potrava pre všetkých, ktorí sa snažia upraviť svoju váhu.
Pripravila som si pre vás rýchly, zdravý a chutný obed pre vegánov. V recepte je použitý aj cícer - môj objav v bio prevedení bez slaného nálevu - a samozrejme kurkuma, protizápalová prírodná bomba! Kombinácia chutí v tomto recepte je nesmierne lahodná. Ozaj, skúšali ste už pripraviť tofu na spôsob praženice? Ak nie, v tomto recepte si to vyskúšajte a rovno tou praženičkou naplňte aj cuketky.
Počet porcií:
2 porcie Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
1 balenie tofu syra (ja som použila bazalkové od Lunter)
3 mini cuketky (1 cuketka mala cca 12cm, použiť môžete aj 2 väčšie cukety)
1ČL kurkumy v prášku
1PL olivového oleja
1PL tekvicového oleja
hrsť cíceru (ja som použila sterilizovaný bio cícer v nesolenej vode)
štipka soli a korenia
špenátové listy na dochutenie
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na maximum. Z tofu odstránime nálev, osušíme ho a popučíme vidličkou na praženicovú zmes. Primiešame kurkumu a cícer a ďalej pučíme a miešame zároveň.
Cuketky si umyjeme, rozpolíme a vydlabeme. Ja som použila trošku z vydlabanej cuketky aj do tofu zmesi, pridalo to na šťavnatosti. Cuketky si potrieme olivovým olejom, osolíme okoreníme a naplníme tofu zmesou.
Pečieme 10 - 15 minút. Po dopečení polejeme tekvicovým olejom a podávame so špenátovými listami.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.