Koláče a torty

Cviklový brownie s presso príchuťou

20170602-102726-novy-web

Koláč brownie je typický chrumkavým povrchom a vláčnym, priam "mokrým" vnútrom. Nie každý recept Vás navedie na takýto výsledok. Tento cviklový brownie som si odskúšala na niekoľko krát, aby som ho doviedla do tejto výslednej podoby. Je špecifický pridanou cviklou a kávovou arómou. Cvikla v ňom udrží vláčnosť, doslova až mokrosť a kávová príchuť zasa utlmí cviklovú "pachuť". Takže naozaj, ak patríte do skupiny ľudí, ktorým vadí cvikla, buďte spokojní, v tomto recepte ju takmer nepocítite. Dovolím si tvrdiť, že ak by ste nevedeli, že je v ňom pridaná, ani to nespoznáte.

A prečo práve cvikla? 

Cvikla obsahuje v hojnom množstve betaín, ktorý zabraňuje kôrnateniu tepien a podporuje činnosť pečene. Farbivo cvikly rozširuje koronárne tepny a spevňuje stenu vlásočníc. Cvikla je aj močopudná, ďalej vylučuje soľ z tela, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Ďalej cvikla podporuje rast buniek a opravuje ich jadrá. Aktivuje tvorbu červených krviniek, a tým zásobovanie buniek kyslíkom. Zbavuje črevá jedovatých látok, odstraňuje zápchu. Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu. 

Tak skúste si cviklu zakomponovať do jedálnička aj tam, kde by ste ju bežne nejedli, napríklad do koláča!

 

Cviklový brownie s presso príchuťou

Počet porcií: Štvorcová forma 21cm x 21cm Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 400g cvikly
  • 150g tmavej aspoň 72% čokolády
  • 150g domáceho masla
  • 3 vajcia 
  • 100g prírodného trstinového cukru
  • 100g celozrnnej múky (pšeničnej, špaldovej)
  • 40g RAW kakaa 
  • 10g instantnej kávy
  • štipka soli

Postup prípravy

  1. Cviklu si olúpeme, nakrájame na väčšie kocky a na 10 minút ju dáme do vriacej vody obvariť. Rúru si predhrejeme na 180st. Formu na pečenie si vymastíme kúskom masla a poprášime múkou a kakaom. 

  2. Vajcia si rozšľaháme spolu s cukrom na penu.  V mixéri rozmixujeme uvarenú cviklu (ešte za horúca - povolí to maslo a čokoládu), maslo a čokoládu. Zmes vylejeme do vaječnej peny a premiešame. 

  3. V mise zvlášť si spojíme suché ingrediencie - cez sitko preosejeme múku a kakao, pridáme kávu a soľ.

  4. Postupne zamixujeme suché ingrediencie do mokrej zmesi. Vznikne nám hotové cesto, ktoré prelejeme do pripravenej formy a pečieme 20 - 25 minút v závislosti na rúre. Pečte tak, aby koláč nevyschol, čiže určite odporúčam po 20 minútach skontrolovať. Ak je na povrchu už chrumkavý a vo vnútri mierne mokrý, je hotový.

  5. Po upečení necháme 10 minút chladnúť, nakrájame na kocky a ešte teplé podávame. Ja som brownies posypala ešte čokoládovými chipsami, ktoré sa na povrchu jemne roztiekli.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?