Slané pochutiny

Domáce krutóny do polievky

20160507_100243_novy web

Verte, či nie, tieto krutóny zachránia akúkoľvek polievku. Nie je nič jednoduchšie a chutnejšie, ako pripraviť si ich doma. Ja Vám ponúkam svoju verziu z grahamového pečiva.

Vedeli ste, že grahamová múka je forma celozrnnej múky. Je pomenovaná po Sylvesterovi Grahamovi, ktorý patril k významným šíriteľom myšlienok zdravej výživy už v 19. storočí. Pán Graham vyvinul túto formu múky v roku 1830 v nádeji, že ňou zláka ľudí od menej zdravej rafinovanej bielej múky. Jeho „Graham hotely“ mali v ponuke vegetariánske a nekorenené jedlá, pretože sa verilo, že korenie podporuje konzumáciu alkoholu.

Pri výrobe grahamovej múky sa škrob (endosperm) jemne pomelie a spolu s otrubami a klíčkovou časťou sa vrátia späť, čoho výsledkom je hrubšia, hnedá múka s orechovou a jemne sladkou chuťou.

Dnes niektoré komerčné mlyny odstraňujú množstvo pšeničných klíčkov, aby predĺžili trvanlivosť múky. Klíčky totiž obsahujú mastné kyseliny, ktoré oxidáciou horknú.

Originálna Grahamova alebo „grahamová“ múka je teda múka nebielená a nerafinovaná.

Hoci termíny grahamová a celozrnná múka sú často používané ako synonymá, existuje medzi nimi rozdiel. Grahamová múka má trochu hrubšiu štruktúru ako celozrnná múka. Biologickou hodnotu a obsahom dôležitých látok je grahamová múka takmer identická s múkou celozrnnou.

 

Domáce krutóny do polievky

Počet porcií: 4 porcie Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 3 (zo 4)

Ingrediencie

  • 2 grahamové žemle (rožky)
  • soľ každý podľa potreby
  • 1ČL granulovaný cesnak
  • 1ČL zmes sušených byliniek (majorán, petržlenová vňať, bazalka)
  • 3ČL strúhaného parmezánu
  • 5PL olivového oleja
  •  

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 200st. Žemle nakrájame na drobné kocky.
  2. V miske zmiešame olivový olej, soľ, granulovaný cesnak a zmes byliniek. Pripravíme si pekáč s papierom na pečenie a nakrájané rožky naň vysypeme. Rožky polejeme pripravenou "marinádou" a dáme piecť na cca 8 - 10 minút.
  3. Vyberieme, posypeme parmezánom a dopekáme ešte 5 minút. Sledujte, aby ste ich nemali spečené. Po vychladení si krutóny presypeme do dózy so vzduchotesným uzáverom a v chladničke nám vydržia aj týždeň. Tak ich máte stále po ruke. 

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár