Vajcia sú pre mňa doslova superpotravinou. V minulosti boli strašiakom, kvôli obsahu cholesterolu v žĺtku, no dnes vieme, že pri primeranej konzumácii je aj žĺtko bezpečné. Jedno celé vajce v sebe obsahuje veľa živín, ale má relatívne nízky obsah kalórií – veľké vajce má približne 70kcal . Spolu s nimi tam však nájdeme aj 13 dôležitých živín a asi 6 gramov bielkovín.
Bielko obsahuje asi 3,3 gramu bielkovín a nepatrné množstvo tuku, asi 0,06 gramu. Neobsahuje cholesterol, ale ani železo, vitamín B12 či vitamín D. Je v ňom pomerne dobre zastúpený sodík.
Žĺtok je výživnejší ako bielok. Obsahuje fosfor, železo, zinok, kyselinu listovú, kyslinu pantoténovú, cholín, tiamín a mnohé vitamíny, ako A, B6, B12 a D. Obsahuje všetok cholesterol obsiahnutý vo vajci a 5 g tuku. Treba však dodať, že menej ako tretina sú tuky nasýtené. Vôbec neobsahuje trans tuky. Preto opakovane, je výživnou potravinou, kotrú je potrebné zaradiť do pestrého jedálnička.
Počet porcií:
2 porcie Čas prípravy: 15 minút Náročnosť: 1 (zo 4)
Ingrediencie
6 bio vajec
150g prírodného smotanového jogurtu
1ČL citrónovej šťavy
1ČL horčice (klasická, alebo dijonská)
štipka soli a korenia
2ČL nasekanej pažítky
2ČL olivového oleja
2 plátky ovčieho syra
Postup prípravy
Vajíčka uvaríme na tvrdo. Vložíme ich do studenej vody, olúpeme a nakrájame na menšie kusy.
V miske vedľa si pripravíme falošnú majonézu. Zmiešame jogurt, citrónovú šťavu, dijonskú horčicu, soľ, korenie, pažítku a olivový olej. Do "majonézy" vložíme vajíčka a pár krát premiešame.
Podávame s ovčím syrom na plátky, ktorý posypeme korením, červenou paprikou a petržlenovou vňaťou.
TIP: Do šalátu môžeme primiešať aj dve lyžice prepláchnutej sterilizovanej kukurice, alebo 2 plátky šunky nakrájanej na tenké pásiky.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.