Jednoduchý zdravý recept je niekedy viac, ako komplikované jedlo z množstva surovín. Tento zdravý recept je dôkazom toho, že keď máte kvalitné suroviny, veľa práce s nimi netreba.
Mäkučká hovädzinka, ktorá sa rozpadáva na jazyku, k tomu chrumkavá sladkastá cvikla a bylinkový kuskus.
Takto si predstavujem výživný zdravý a chutný obed, či večeru pre seba, či deti. O výživovej hodnote tohto pokrmu ani nemusíme polemizovať. Povinná jazda pre chudokrvných, pre ľudí s nedostatkom železa.
Počet porcií:
2 porcie Čas prípravy: 50 minút Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
300g hovädzieho zadného (ideálne mäso z domáceho chovu)
1ČL dijonskej horčice
2ČL balzamikovej glazúry
1ČL kokosového cukru
1PL maslo Ghí
soľ a korenie podľa potreby
Na kuskus:
1 hrnček celozrnného kuskusu
hrsť petržlenovej vňate
soľ podľa potreby
Na cviklu:
2 stredne veľké cvikly
2PL kvalitného za studena lisovaného olivového oleja
1PL balzamikovej glazúry
1ČL kokosového cukru
šťava z 1/2 citróna
soľ a korenie podľa potreby
Postup prípravy
Mäso si nakrájame na malé tenké "rezníky". Nakrájane mäso ešte oklepeme, aby bolo čo najtenšie a korenie sa doň dobre vsalo. Takto naklepané mäso osolíme, okoreníme, potrieme horčicou, balzamikovou glazúrou a posypeme striedmo kokosovým cukrom. Na nepriľnavej panvici rozpálime maslo Ghí a opečieme na nej mäso, aby sa stiahlo a nevypustilo pri dusení šťavu. Mäso preložíme do tlakového hrnca, pridáme 1dcl vývaru (ak nemáme tak vody) a dusíme 30 minút.
Cviklu aj so šupkou dáme tiež na 30 minút variť. Po 30 minútach ju ochladíme v studenej vode a ošúpeme. Nastrúhame ju na strúhadle na hrubo a pridáme všetky ingrediencie určené na cviklový šalát.
Kuskus zalejeme vriacou osolenou vodou a necháme ho 2 minúty vsať vodu. Potom nasekáme petržlenovú vňať a zamiešame ju do kuskusu.
Podávame všetko spolu - kuskus, mäsko aj cviklový šalát. Mňamka ako svet!
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.