Polievky

Hustá zeleninová polievka s kelom a batatmi

20160106-122329-web-novy-web

Hustá zeleninová polievka v studených dňoch nielenže zahreje, ale poslúži aj ako skvelý zdroj tekutín a vitamínov. U nás doma sa zeleninová polievka objaví minimálne 3x do týždňa. Výhodou zeleninovej polievky je, že akokoľvek skombinujete zeleninu, vždy z toho výjde niečo chutné. To je aj prípad tejto hustej polievky. S chuťou a radosťou som do nej skombinovala kel a batáty a poviem vám! To je niečo. Fakt túto kombináciu vyskúšajte. 

Vedeli ste, že spomedzi všetkých hlubovín práve kučeravý kel obsahuje najviac bielkovín a vlákniny. Vitamínu A má zase štyrikrát viac, ako brokolica a až štyridsaťkrát viac, než zeler! Sto gramov kučeravého kelu pokryje odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Potrebujete snáď ešte viac argumentov, prečo jesť túto zeleninu? V jesennom a zimnom období vám kučeravý kel výborne poslúži ako prevencia prechladnutia a chrípky, posilní vašu imunitu, vďaka vysokému podielu vitamínu C. Zároveň má schopnosť znižovať hladinu zlého cholesterolu, ako aj predchádzať vzniku infarktu, iných kardiovaskulárnych ochorení či osteoporózy.

Hustá zeleninová polievka s kelom a batatmi

Počet porcií: 4 porcie Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1/2 batátu
  • 1/2 hrnčeka červenej šošovice
  • 2 mrkvy
  • 2 zelené listy kučeravého kelu
  • 1 cibuľa
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 1PL maslo Ghee
  • 3PL mrazenej sladkej kukurice
  • 2 zemiaky
  • soľ, korenie, sušený majorán

Postup prípravy

  1. Batát, zemiaky a mrkvu si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
  2. Šošovicu prepláchneme. Rozpálime v hrnci na polievku maslo Ghee a krátko orestujeme cibuľku. K nej pridáme mrkvu, necháme ešte 3 minúty restovať a zalejeme 1l vody. Po zovretí vody s mrkvou pridáme šošovicu, batáty a zemiaky.
  3. Nakrájame si kelové listy na drobné kocky a pridáme aj tie. Pridáme aj kukuricu. Varíme, kým všetky ingrediencie zmäknú. Na záver pridáme soľ, korenie, majorán a petržlenovú vňať.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?