Koláče a torty

Jablká v cestíčku plnené makom

20151104_125530_novy web

Jabĺčka plnené makom sú podľa mňa perfektný nápad. Úplne bez hanby tu prehlásim, že toto mi naozaj vyšlo. Jablko je šťavnaté, mak sladký a chrumkavý a cestíčko s chuťou škorice nielen chrumká, ale perfektne ladí k celej kombinácii. Pritom je to fakt úplne jednoduché. A podľa mňa aj efektné - veď posúďte, ako pekne to jabĺčko vyzerá. O zdravotnom benefite ani nehovoriac, veď len samotný mak je hotová vitamínová bomba!

Nie je žiadnou novinkou, že mak je skvelým zdrojom vápnika. Kto má slabé či práchnivejúce kosti, mal by do stravy pridať množstvo maku. Lenže mak je oveľa viac ako len vápnik... Zo 100 gramov surového maku získame takmer 20 gramov vlákniny, čo je 51 % odporúčanej dennej dávky. Veľká časť tejto vlákniny je navyše v tele trávená postupne, vďaka čomu sa znižuje pravdepodobnosť zápchy. Vláknina z maku navyše znižuje hodnoty LDL cholesterolu v tele naviazaním žlčových solí a zabraňovaniu ich opätovnému vsiakaniu do hrubého čreva.

Mak je tiež fabrikou na minerály. Okrem spomínaného vápnika v ňom nájdeme fosfor, železo a zinok. Hoci na liečbu osteoporózy sa odporúča predovšetkým vápnik, výhoda maku nespočíva iba v obsahu tohto minerálu, ale i v prítomnosti fosforu. Práve kombinácia týchto dvoch minerálov totiž podporuje tvorbu kostnej drene. Mak je preto doležitý nie len pre tých, ktorí už osteoporózou trpia, ale i pre všetkých starnúcich ľudí, ktorým z kostí postupne ubúda kostná dreň.

V maku nájdeme tiamín, pyridoxín, niacín, kyselinu pantoténovú, riboflavín a kyselinu listovú. Na čo ich potrebujeme? Ich význam spočíva v metabolických procesoch, konkrétne pri trávení tukov a karbohydrátov. V tomto prípade však treba mať na pamäti, že bežná konzumácia maku nezabezpečí dostatočné dávky týchto vitamínov, a preto by mak nemal byť ich jediným zdrojom.

Mak je prirodzeným zdrojom alkaloidov, ktoré pôsobia upokojujúco na nervový systém a pomôžu zmierňovať nepríjemnú nespavosť. Vďaka obsahu horčíka mak organizmus upokojuje a skvalitňuje spánok. Keďže vláknina v maku reguluje trávenie, pomáha i s nespavosťou spôsobovanou práve rozkolísaným trávením.

Tak vidíte, to je len zopár benefitov, ktoré prináša organizmu konzumácia maku. No a čo môže byť lepšie, ako dopriať si koláčik plný maku? Nuž spokojne do toho, ale nezabudnite... dôležité je s mierou. Všetkého veľa škodí.

Zdroj info: vitarian.sk

 

Jablká v cestíčku plnené makom

Počet porcií: 2 jablká Čas prípravy: 45 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • Na cesto:
  • 1/2 hrnčeka ľubovoľnej 100%-tnej celozrnnej bio hladkej múky
  • 1PL mletej škorice
  • 1/2 ČL himalájskej soli
  • 75g domáceho studeného masla (neviem to uviesť v PL, nakoľko musí byť stuhnuté)
  • 1/4 hrnčeka studenej vody
  • 1 vajíčko na potretie
  • Na jablká:
  • 2 pekné červené jablká
  • 1 hrnček mletého maku
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1/2 hrnčeka sušených brusníc 
  • 2PL mandľových lupienkov

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejeme na 180st. Do misy vysypeme múku, vodu, pridáme studené maslo nakrájané na kocky, škoricu a soľ a veľmi rýchlo vytvarujeme guľku cesta. Položíme ju na 15 min. do mrazničky. Zatiaľ, čo cesto odpočíva si vydlabeme lyžičkou jablká.

  2. Do mixéru so sekacími nožmi vložíme jablká, ktoré sme vydlabali, ale povyberáme jadierka, ďalej pridáme mak, šťavu z citróna, brusnice a mandľové lupienky. Vymixujeme kompaktnú, lepiacu zmes. Naplníme ňou jablká.

  3. Cesto vytiahneme z mrazničky, dosku si jemne poprášime múkou a vyvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrajujeme pásiky o šírke asi 1cm a dĺžke takej, aby nám prekryli jabĺčko z jednej strany na druhú.  Cestom vytvoríme na jablku mriežku, potrieme vajíčkom a vložíme do rúry piecť asi na 15 min. Sledujeme cesto, keď krásne zozlatne, je hotové.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár