Šaláty

Jablkovo - zelerový šalát

20150516-143736-web

Jablko a zeler sú základné ingrediencie tohto neuveriteľného šalátu. No dokonalosť a harmóniu mu pridali aj ostatné úžasné suroviny, ktoré mi napadlo spojiť v jedno. Excelentný šalát k mäsu, alebo len tak s chrumkavou bagetkou.

Vedeli ste, že zeler okrem vitamínov skupiny B (tieto vitamíny sú dôležité pre správnu funkciu pečene a čriev či pre dobrý stav vlasov, nechtov či kože), vitamínov C, A, K a E, draslíka, horčíka, chrómu, sodíka, vápnika, železa, zinku a jódu obsahuje zeler éterické oleje, ktoré mu dodávajú onú nezameniteľnú arómu, ktorá niekomu vonia a iní by radšej zdupkali z kuchyne. Náš organizmus (predovšetkým sliznice) tieto oleje veľmi ocenia. Pôsobia antibakteriálne a antimykoticky, dezinfikujú tráviaci trakt a zabíjajú infekcie v obličkách a močových cestách. Zeler tiež napomáha liečbe bolestí kĺbov, znižuje krvný tlak a pôsobí ako prevencia proti žalúdočným vredom, Zeler je ideálnou zbraňou v boji proti nachladnutiu. Zelerové silice rozpúšťajú hlien, dezinfikujú sliznice a zabíjajú mikroorganizmy.

Jablkovo - zelerový šalát

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 15 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 sladké šťavnaté jablko
  • 1PL citrónovej šťavy
  • asi 15cm dlhý kúsok stonkového zeleru
  • 1 malá červená paprika
  • 3PL nasekanej petržlenovej vňate
  • asi 100g slaného balkánskeho syra
  • 2PL hustého bieleho jogurtu
  • štipka trojfarebného korenia
  • štipka soli
  • 1/2ČL medu (iba v prípade, ak je jablko menej sladké)
  • 1/2ČL Dijonskej horčice

Postup prípravy

  1. Jablko nakrájame na drobné kocky a v miske zmiešame s citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Na malé kocky si nakrájame aj stonkový zeler, červenú papriku, balkánsky syr.
  2. Pridáme petržlenovú vňať, majonézu, jogurt, horčicu, korenie, soľ a podľa chuti aj Agáve sirup. Premiešame a konzumujeme buď samé, s bagetkou, prípadne ako super prílohu ku grilovanému mäsu.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár