RAW sladkosti

Kešutella - čokoládová nátierka z kešu orechov

20191016_121159_novy web

Aj vy patríte k tým, čo zbožňujú chuť Nutelly, no kvôli zloženiu sa jej vyhýbajú? Nutella je jednou z najchutnejších, najobľúbenejších, ale najnezdravších dobrôt, po ktorých ľudia často siahajú práve keď nie sú v emocionálnej pohode. Cukor a kakao okamžite zapôsobia nielen na chuť, ale aj na mozog, lenže tak rýchlo, ako nálada stúpne, tak (a ešte viac) po chvíli aj klesne. A zatiaľ stihne nutella v tele narobiť veľa škody.

Nutella obsahuje: cukor, rastlinný olej, lieskové oriešky (13%), odstredené sušené mlieko (8,7%), odtučnený kakaový prášok (7,4%), emulgátor (sójový lecitín), príchuť (vanilín).

Rafinovaný cukor je jednou z najškodlivejších potravín. Spôsobuje priberanie na váhe a množstvo závažných chorôb a zdravotných problémov. Ešte väčšie problémy spôsobuje v kombinácií s tukmi, ktoré sú druhou hlavnou zložkou nutelly.

Tuky by celkovo nemali tvoriť veľké množstvo našej stravy. Nutella však obsahuje veľa čistého tuku – rastlinného oleja, ktorý je navyše nasýtený. Rafinované rastlinné oleje sú pre naše zdravie nebezpečné a nedodávajú nášmu telu nič pozitívne. Tieto nasýtené tuky prešli pri výrobe vysokými teplotami a sú rakovinotvorné.

Lieskové oriešky by boli jedinou zdravou zložkou nutelly – keby boli kvalitné a surové...

Mlieko ak nepochádza z ekologického poľnohospodárstva, môže obsahovať aj chémiu, hormóny a antibiotiká, ktorými boli zvieratá kŕmené.

Odtučnený kakaový prášok je ochudobnený o kakaové maslo a bežne býva tepelne spracovaný.

Keďže sója patrí k najčastejšie geneticky modifikovaným potravinám, je pravdepodobné, že sójový lecitín pochádza zo sóje, ktorá je GMO.

Jedinou relatívne zdravou zložkou nutelly by mohli byť lieskové oriešky. Ostatné ingredience sú veľmi škodlivé, návykové a spôsobujú zdravotné problémy. Preto je na mieste pripraviť si vlastnú čokoládovú nátierku, ingrediencie máte pod kontrolou a nemusíte byť v strese, že vaša obľúbená pochúťka vám poškodí zdravie. Samozrejme, aj domácu nátierku jedzte v normálnych prijateľných množstvách, len tak si zachováte štíhlosť a zdravie. Nezabúdajte, že všetkého veľa škodí!

Zdroj info: vitarian.sk

Kešutella - čokoládová nátierka z kešu orechov

Počet porcií: 0,5l miska Čas prípravy: 5 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 200g surových kešu orechov (nesolených nepražených)
  • 180ml vody
  • 3PL Agáve sirupu
  • 2PL bio kakaového prášku

Postup prípravy

  1. Do vysokorýchlostného mixéru si nasypeme kešu orechy, zalejeme ich vodou, pridáme Agáve sirup a kakao a približne 2 minúty mixujeme. Hotovo! Kešu nátierkou si potrite svoju kváskovú hrianku, alebo si ňou naplňte palacinky, či wafle.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár