Neuveriteľné poklady som objavila u mojej mamky. Recepty z čias, keď som bola ešte škôlkárka a školáčka. Doteraz si pamätám, ako mamka piekla kokosové ježe práve z tohto už zožltnutého zošita. Dnes som podľa receptu z toho istého zošita piekla kokosové ježe ja. Po 35 rokoch! Recept stále funguje, trošku som ho ozdravila a povianočtila, inak základ je zachovaný. Tak nech sa páči.
Počet porcií:
1 plech o rozmere 33cm x 23xm Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
100g celozrnnej pšeničnej hladkej múky
100g celozrnnej špaldovej hladkej múky
170g pšeničnej hladkej múky
1 prášok do pečiva
štipka soli
180g zmäknutého masla
3 vajcia
3 dcl mlieka
200g práškového cukru (rozomlela som bio trstinový)
Na obaľovanie:
70% čokoláda - celá
1PL kakao
1PL bio trstinový cukor
1PL maslo Ghee
5PL plnotučné mlieko
3PL rumu
2 hrnčeky kokosu
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 180st. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtka izbovej teploty. Pridáme mlieko izbovej teploty. Miešame, kým vznikne pekná krémová hmota - trvá to asi 5 minút.
Múky spojíme, pridáme prášok do pečiva a štipku soli. Po lyžiciach pridávame múku ku vymiešanej zmesi.
Na záver vyšľaháme bielka a po lyžiciach pridávame so cesta. Pekáč si vystelieme papierom na pečenie a cesto doň vyklopíme. Pečieme 25 minút.
Po upečení cesto necháme vychladnúť. Vychladnuté ho preklopíme na pracovnú dosku a vykrajujeme vianočné tvary.
Nad parným kúpeľom si rozpustíme všetky ingrediencie na obaľovanie, okrem kokosu. Za stáleho miešania pripravíme super čokoládu. Do misky si nasypeme kokos. Obaľujeme najprv v čokoláde, potom v kokose a ukladáme na chladiacu mriežku. Postup opakujeme, kým obalíme všetky kúsky.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.