Koláče a torty

Kokosové ježe podľa receptu z roku 1982

20171210-201307-fb-novy-web

Neuveriteľné poklady som objavila u mojej mamky. Recepty z čias, keď som bola ešte škôlkárka a školáčka. Doteraz si pamätám, ako mamka piekla kokosové ježe práve z tohto už zožltnutého zošita. Dnes som podľa receptu z toho istého zošita piekla kokosové ježe ja. Po 35 rokoch! Recept stále funguje, trošku som ho ozdravila a povianočtila, inak základ je zachovaný. Tak nech sa páči.

Kokosové ježe podľa receptu z roku 1982

Počet porcií: 1 plech o rozmere 33cm x 23xm Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 100g celozrnnej pšeničnej hladkej múky
  • 100g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 170g pšeničnej hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 180g zmäknutého masla
  • 3 vajcia
  • 3 dcl mlieka
  • 200g práškového cukru (rozomlela som bio trstinový)
  • Na obaľovanie:
  • 70% čokoláda - celá
  • 1PL kakao
  • 1PL bio trstinový cukor
  • 1PL maslo Ghee
  • 5PL plnotučné mlieko
  • 3PL rumu
  • 2 hrnčeky kokosu

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180st. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtka izbovej teploty. Pridáme mlieko izbovej teploty. Miešame, kým vznikne pekná krémová hmota - trvá to asi 5 minút.

  2. Múky spojíme, pridáme prášok do pečiva a štipku soli.  Po lyžiciach pridávame múku ku vymiešanej zmesi.

  3. Na záver vyšľaháme bielka a po lyžiciach pridávame so cesta. Pekáč si vystelieme papierom na pečenie a cesto doň vyklopíme. Pečieme 25 minút. 

  4. Po upečení cesto necháme vychladnúť. Vychladnuté ho preklopíme na pracovnú dosku a vykrajujeme vianočné tvary. 

  5. Nad parným kúpeľom si rozpustíme všetky ingrediencie na obaľovanie, okrem kokosu. Za stáleho miešania pripravíme super čokoládu. Do misky si nasypeme kokos. Obaľujeme najprv v čokoláde, potom v kokose a ukladáme na chladiacu mriežku. Postup opakujeme, kým obalíme všetky kúsky. 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár