Chia puding nikdy nesklame. Krásne jemný, s chuťou kokosu a manga.
Chia semienka sú výborným zdrojom vitamínov B, medzi nimi aj vitamínu B-17 (amygdalín), ktorý má protirakovinové vlastnosti. Majú vyšší obsah omega-3 mastných kyselín ako produkty z rýb. Na rozdiel od rýb neobsahuje toxíny dioxín a ortuť.
V semienkach nájdete päťkrát viac vápnika ako v mlieku. Vápnik z chia sa rýchlejšie vstrebáva vďaka prítomnosti ďalšieho minerálu - bóru. Bór je dôležitý pre metabolizmus magnézia a fosforu v kostiach, aj pre rast svalov. Zvyšuje tiež hodnoty prírodného estrogénu. Proteíny s vyváženým zložením aminokyselín podporia regeneráciou a hojenie drobných poraní svalov a väzov.
Hoci vám konzumácia chia semienok pomôže zlepšiť celkové zdravie, aj pri tejto rastlinke platí: všetko s mierou. Denne sa odporúča zjesť dve polievkové lyžice. Vyhnite sa im, ak máte nízky krvný tlak alebo používate lieky na riedenie krvi.
Počet porcií:
2 porcie Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 1 (zo 4)
Ingrediencie
70g chia semienok
250ml kokosového "mliečka"
2PL Agáve sirupu
1 mango
2ČL konopných semienok
bobuľové ovocie na ozdobu
Postup prípravy
Chia semienka necháme minimálne po dobu 15 minút namočené v kokosovom "mliečku" s agáve sirupom. Pokiaľ si puding pripravujeme večer, pokojne nechajte chia odpočívať aj počas noci, len pridajte ešte o 50ml kokosového "mliečka" naviac.
Kým sa chia máčajú, olupeme si jedno zrelé mango, nakrájame na kocky a rozmixujeme na pyré. Po 15 minútach presunieme puding do servírovacích misiek, do stredu nalejeme mangové pyré, ozdobíme bobuľovým ovocím a posypeme konopnými semienkami.
TIP: ak si chcete puding ešte farebne dozdobiť, rozmixujte aj červené bobuľové ovocie a ozdobte červeným pyré svoj puding podľa fantázie.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.