Polievky

Kulajda bez múky a smotany

20200211-110831-novy-web

Kulajda je polievka s pôvodom v Južných Čechách. A ako vieme, české polievky, ale aj česká kuchyňa vôbec, je známa tým, že takmer všetky polievky, či omáčky sú zahusťované zápražkou z múky a masla. Často práve do polievok a omáčok pridávajú aj smotanu. Tak je to aj v prípade pôvodného receptu na kulajdu. Ja som sa pokúsila o recept, ktorý nič nestratí na krémovitosti a ani na hustote, no predsa doň nepoužijem ani múku, ani smotanu. Kulajda je úplne najúžasnejšia, ak ju pripravujete v hubovej sezóne. Ak je pripravená z čerstvých húb, je nenormálne voňavá a proste dokonalá! Ja som ju pripravila vo februári, takže momentálne môžem o čerstvých hubách iba snívať. Na jej prípravu som použila sušené huby, no aj tak bola jednoducho vynikajúca.

Kulajda bez múky a smotany

Počet porcií: 6 porcií Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 menšia cibuľa
  • 100g mix sušených húb
  • 1PL maslo Ghee
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 200ml plnotučného mlieka (môžete použiť aj kozie, či ovčie)
  • 2 väčšie bobkové listy
  • 1 citrón
  • 1PL jablčného octu
  • 1PL nerafinovaného trstinového cukru
  • 5 guličiek nového korenia
  • soľ podľa vlastnej chuti
  • korenie podľa vlastnej chuti
  • hrsť čerstvého kôpru
  • vajíčko

Postup prípravy

  1. Pokiaľ pripravujete kulajdu zo sušených húb tak, ako ja, musíte si najprv huby namočiť, aspoň na 2 hodiny. 
  2. Očistíme si zemiaky a nakrájame ich na  kocky. Na masle Ghee opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno. Huby precedíme a opražíme na cibuli asi 2 minúty. Zalejeme 1L vody, osolíme, okoreníme, pridáme bobkové listy a nové korenie, tiež pridáme zemiaky a varíme, kým zemiaky zmäknú. Ochutnáme, aj vám chýba soľ, dosolíme.

  3. Do vysokorýchlostného mixéru nalejeme mlieko a odoberieme 2 plné naberačky uvarenej polievky. Pozor, aby ste nenabrali bobkové listy. Naberačky vylejeme ku mlieku do mixéru a rozmixujeme na krémovú konzistenciu. Vylejeme späť do polievky a necháme prevrieť. Odstavíme. 

  4. Zmiešame si citrón, jablčný ocot a cukor a po 1 malej lyžici zamiešavame do polievky. Pomaly a opatrne, aby sa nám polievka nezrazila. Na záver pridáme do polievky čerstvý kôpor. Polievku podávame s vajíčkom uvareným na polotvrdo. Dobrú chuť!

Zdá sa mi, že podobnú polievku nám varila babička, od nej chutila nezabudnuteľne. Pripomenula si mi ju tymto receptom, vyskúšam určite. Vďaka za retro tip :-).

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár