Bezmäsité jedlá

Kurkumové špagety s al dente zeleninou

20160128-140943-novy-web

Kurkuma je súčasťou mnohých medicín ázijskeho sveta, a to vrátane indickej ajurvédy. Tu bola používaná predovšetkým na liečenie ochorení pečene. Jej Pozitívne vplyvy na ľudské zdravie sú však ďaleko širšie.

Kurkuma pomáha k lepšiemu prekrveniu organizmu, čím sa podieľa na prevenciu tvorby krvných zrazenín. Zároveň jej konzumácia znižuje cholesterol a predchádza ochoreniam srdca. Používa sa tiež pri bolestiach v krku či zuboch, prípadne pri poruchách menštruácie. Možno ju využívať tiež zvonka, napríklad na zápal spojiviek či rôzne drobnejšie poranenia. Mnohé zdroje taktiež uvádzajú, že antioxidant kurkumín môže potlačiť skorý vývoj rakovinových buniek a mohol by sa vôbec stať účinným doplnkom pri liečbe nádorových ochorení.

Kurkuma, respektíve jej hlavná zložka kurkumín, tlmí zápalové procesy v tele, rovnako ako napríklad liek ibuprofen, ale s tým rozdielom, že je prírodný a nemá vedľajšie účinky. Prispieva taktiež k posilneniu imunity.

Skvelé účinky má v kombinácii so zázvorom, ktorý urýchľuje krvný obeh, a výsledky sa tak dostavia rýchlejšie.

Dôvod prečo je kurkuma v kari prášku je preto, že pridáva prvok lahodnosti do jedla. Ale kurkuma tiež môže hrať dôležitú úlohu pri strávení tohto jedla. Vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam môže kurkuma prispieť k zdravému tráveniu.

Ako u všetkých prírodných produktov je ale nutné konzumovať väčšie množstvo, aby účinné látky mohli v tele zapôsobiť. Je teda pravdepodobné, že sa čoskoro dočkáme minimálne doplnku stravy, ktorý bude vyrobený z kurkumy, napríklad ako sme si zvykli na výťažok z brusníc proti zápalom močového mechúra. To ale neznamená, že by sme kurkumu nemohli jesť už teraz, v jej prírodnej forme, minimálne ako skvelú prevenciu.

Kurkumové špagety s al dente zeleninou

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 200g fusilli lunghi (alebo klasické špagety - ideálne semolinové alebo celozrnné)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2ČL kurkumy
  • 6PL olivový olej
  • 5 ružičiek stonkovej alebo klasickej brokolice
  • 2 hrste čerstvých alebo mrazených hráškových luskov
  • 1 mrkva
  • himalájska soľ
  • sušený cesnak
  • chilli korenie
  • trojfarebné korenie

Postup prípravy

  1. Uvaríme si fusilli alebo špagety podľa návodu v slanej vode na al dente.

  2.  

    Rozohrejeme si panvicu, pridáme  3PL olivového oleja a pridáme 2 strúčiky rozpučeného cesnaku, 1ČL kurkumy, soľ, chilli korenie, trojfarebné korenie a poriadne v oleji premiešame. Pracujeme rýchlo, lebo cesnak sa bleskovo prepečie.

  3. Do panvice pridáme cestoviny a poriadne ich premiešame v kurkumovo - cesnakovej zmesi. Mrkvu si nakrájame na tenké rezance Julliene. Postup zopakujeme so zeleninou. Rozohrejeme si panvicu, nalejeme 3PL olivový olej a pridáme 2 strúčiky rozpučeného cesnaku, 1ČL kurkumy, soľ, chilli korenie, trojfarebné korenie a poriadne v oleji premiešame. Pracujeme rýchlo, lebo cesnak sa bleskovo prepečie. Do panvice pridáme zeleninu a restujeme asi 1 minútu, ak nám zmes začína veľmi hnednúť, podlejeme 2PL vody. Zeleninovú zmes pridáme k špagetám a poriadne premiešame.

  4. TIP: na záver môžete jedlo ešte posypať praženým sezamom, alebo slnečnicovými semienkami.

     

     

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár