Masité jedlá

Losos s kurkumou a dvojfarebnou ryžou

homepoint-losos-fb-novy-web

Tip na rýchly obed je tu! Losos bol 15 minút marinovaný v zmesi cesnaku a kurkumy, po rýchlom prudkom opečení tak zostal krásne šťavnatý a chrumkavý. Opekala som ho spolu s fazuľkami, ktoré tak získali kurkumovú príchuť. Rozhodne túto kombináciu vyskúšajte. 

Losos je zdravá ryba, lebo má slušný obsah omega-3-mastných kyselín, ktoré pôsobia preventívne voči závažným srdcovým a cievnym chorobám. Keďže väčšina ľudí má vo svojej strave nadbytok omega-6-mastných kyselín a skôr nedostatok omega-3-mastných kyselín, odporúča sa pravidelná konzumácia mastných morských rýb, vrátane lososov. Pre vysoký obsah bielkovín a výbornú schopnosť nasýtiť pri vcelku neveľkom obsahu kalórií (v porovnaní napríklad s bravčovým mäsom), sú lososy rovnako ako aj chudé ryby vhodné ako prirodzená súčasť redukčnej výživy a diabetickej diéty. 

Odporúčanie - ak si máte vybrať v obchode medzi lososom chovaným v chovných staniciach a divokým lososom - rozhodne si vyberte druhú možnosť.  Tuk z divokého lososa obsahuje 3x menej nasýtených mastných kyselín a v lepšom pomere v prospech omega-3-mastných kyselín. Obsah Tiež obsahuje viac draslíka, železa a zinku. Mäso z divého lososa nikdy nemá takú intenzívnu ružovú farbu, akú má mäso z chovných rýb, tiež môže byť tuhšie, ale je prirodzenejšie a zdravšie.

Losos s kurkumou a dvojfarebnou ryžou

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 40 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 2 filety čerstvého lososa
  • 1/2 hrnčeka (250ml) jazmínovej ryže
  • 1/2 hrnčeka (250ml) indiánskej čiernej ryže
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 1ČL kurkumy v prášku
  • 1/2 ČL červenej papriky
  • 3PL olivového oleja
  • hrsť zelených fazuliek
  • soľ a korenie podľa chuti
  • Na dochutenie:
  • čerstvá červená paprika alebo kapia (množstvo podľa chuti)
  • hrsť listovej zeleniny podľa Vašej chuti
  • 1ČL olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy

  1. Pripravíme si oba druhy ryže podľa návodu. Obe ryže musíme variť zvlášť, pretože si vyžadujú iné množstvo vody aj času. Kým sa ryža varí, pripravíme si lososa.
  2. Losos si nakrájame na väčšie kocky, osolíme ho, okoreníme a vložíme do uzatvárateľného sáčku. Pridáme k nemu rozpučený cesnak, kurkumu a olivový olej. Všetko dobre premiešame, aby sa ingrediencie dostali do každého kúska lososa a necháme 15 minút odpočívať.

  3. Kým sa ryža varí a losos marinuje, očistíme si šalátové listy, nakrájame si červenú papriku a ochutíme ich olivovým olejom, korením a na záver pred podávaním aj soľou. 

  4. Po 15 minútach si rozohrejeme panvicu a lososa aj spolu so zelenými fazuľkami opečieme krátko a sprudka z každej strany. 

  5. Ryžu, lososa aj zeleninu naservírujeme na tanier a podávame.

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?