Koláče a torty

Mafiny na spôsob žerbó

20161023_084110_novy web

Mafinky sú 100% celozrnné, cesto je len z troch surovín. Plnky sú šťavnaté a každá je zvlášť pripravená a ochutená. Ak poznáte koláč meno "Žerbó rezy", tak moje mafinky potešia Vaše chuťové poháriky tak, ako tento fantastický koláč. S malým rodielom - ich príprava je podstatne ale podstatne jednoduchšia!

Inak tento originálny koláč Žerbó rez (samozrejme v pôvodnej verzii, nie v mojej mafinkovej) pochádza z Budapešti! Ak ste ešte nikdy nepočuli meno Emil Gerbeaut, potom si ho určite zapamätáte, ak vyskúšajte pripraviť jeho slávny zákusok. Receptúra je na svete už od 19. storočia, kedy ju tento majster cukrár pripravil po prvýkrát v Budapešti, kam pricestoval na pozvanie Henricha Kuglera v roku 1884. Ohromujúco sa ujala prakticky vo všetkých kútoch Európy a treba povedať, že naozaj stojí za to.

Ale musím povedať, že aj moja mafinová verzia je veeeeľmi vydarená.

 

Mafiny na spôsob žerbó

Počet porcií: 12 kusov Čas prípravy: 25 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 6 bio vajíčok
  • 70g prírodného trstinového cukru
  • 120g 100%-tnej celozrnnej múky (ja som použila pšeničnú)
  • 1/2ČL škorice
  • 1PL vanilkového borbonu
  • štipka soli
  • Maková plnka:
  • 2PL modrého maku (pomlieť)
  • 3PL horúcej vody
  • 2ČL medu
  • 1/2ČL citr=onovej šťavy
  • štipka soli
  • Orechová plnka:
  • 2hrste vlašských orechov
  • 3PL horúcej vody
  • 1/2ČL perníkového korenia
  • 2ČL medu
  • štipka soli
  • Slivkový lekvár:
  • 3PL slivkového lekváru
  • 2PL horúcej vody
  • štipka škorice 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180st.  Najprv si pripravíme všetky plnky.

  2. Na makovú plnku si pomelieme mak (ja meliem na kávovom mlynčeku, je to za 3 sekundy). Vysypeme ho do misky, pridáme všetky ostatné ingrediencie a zamiešame.

  3. Na orechovú plnku si orechy rozmixujeme na strúhankovú konzistenciu, pridáme všetky ostatné ingrediencie a zamiešame.

  4. Na lekvárovú plnku si zmiešame všetky ingrediencie v miske.

  5. Pokračujeme v príprave cesta. Žĺtka s cukrom si vymiešame do peny, robotom asi 4 minúty. Postupne pridávame múku, škoricu, vanilku a soľ. Zamiešame. Vyšľaháme si bielka do peny, pridávame po 1 lyžici ku cestu, zamiešavame opatrne ručne. 

  6. Do mafinkovej formy pripravíme papierové košíčky, ja som dala po 2ks do 1 dierky. Ako prvé nanesieme do košíčkov 1 polievkovú lyžicu cesta, pokračujeme 1 čajovou lyžicou makovej plnky, na ňu 1 čajovú lyžicu lekvárovej plnky, opäť 1 polievkovú lyžicu cesta, na ňu 1 čajovú lyžicu makovej plnky a na záver 1 polievkovú lyžicu cesta. Takto plníme všetky košíčky. Pečieme 12 minút.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?