Koláče a torty

Mangový cheesecake zo základu z vločiek

20170507_171658_FB_novy web

Zo všetkých príchutí cheesecakov je mangový cheesecake to najvydarenejšie! Jemná ricottová konzistencia, k nej chrumkavý základ a neuveriteľne sladká chuť manga. No dá sa tejto kombinácii odolať? Nedá!

Mango obsahuje skvele namiešanú kombináciu nutrientov, ktoré bránia predčasnému starnutiu pokožky a starajú sa i o zdravší vzhľad každej tváre postihnutej nepríjemným akné. Plody mangovníka obsahujú množstvo vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu, kľúčovej živiny pre zdravú pokožku. Oranžové odtiene manga garantujú i obsah beta-karoténu, ktorý pokožka potrebuje pre svoje dlhotrvácne zdravie. K trojici vitamínov pre zdravú pokožku ďalej prispieva vitamín E, ktorý v mangu takisto nájdeme v bohatých množstvách.

Pokožka je najväčším orgánom tela, no v lete sa o ňu len málokedy staráme tak, ako by si zaslúžila. Prostým zaradením manga do jedálnička a domácej jedlej kozmetiky túto chybu ľahko napravíme.

Podľa istej kórejskej štúdie z roku 2013 dokáže mango účinne bojovať proti škodlivým a čoraz silnejším UVB lúčom. Fotoprotektívne vlastnosti má i beta-karotén, ktorý chráni epidermis pred ultrafialovými lúčmi. Polyfenoly, ktoré sa v mangu takisto nachádzajú, zasa vykazujú protirakovinové účinky a chránia pred rakovinou kože.  Jedzte preto mango, je nielen chutné, ale aj zdravé a pomôže našej kráse!

Zdrj info: vitarian.sk

 

Mangový cheesecake zo základu z vločiek

Počet porcií: Tortová forma o priemere 20cm Čas prípravy: 20 minút príprava, 45 minút pečenie, chladenie min. 2 hodiny Náročnosť: 3 (zo 4)

Ingrediencie

  • Na základ:
  • 60g ovsených vločiek 
  • 150g špaldových bio sušienok
  • 60g masla
  • Plnka:
  • 250g Mascarpone
  • 250g Ricotta
  • 2 bio vajcia
  • 4PL prírodného trstinového bio cukru
  • šťava a kôra z 1 limety
  • 1/2 ČL vanilkový bourbon
  • Mangová poleva:
  • 3 zrelé mangá
  • šťava z 1/2 limetky
  • 1 a 1/2PL tapiokového škrobu 
  • 1PL prírodného trstinového bio cukru (nemusí byť, pokiaľ sú mangá sladké)

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 160st. Pripravíme si okrúhlu tortovú formu. Rozpustíme si maslo. Do mixéru so sekacími nožmi vložíme ovsené vločky, špaldové keksy a rozmixujeme ich na strúhankovú konzistenciu. Prilejeme maslo a znova premixujeme. Vzniknutú zmes vysypeme do formy a úhľadne ju pritkačíme o dno. Dáme zapiecť na 10 minút.

  2. Zatiaľ si pripravíme plnku zmiešaním všetkých ingrediencií uvedených v surovinách. Po upečení vytiahneme korpus a polejeme ho pripravenou plnkou. Dáme piecť na 45 minút. 

  3. Kým sa cheesecake pečie, pripravíme si ovocnú vrstvu. Použijeme mango. Olúpeme ho a do vyššej nádoby od ponorného mixéru nakrájame kúsky manga. Pridáme tapiokový škrob, šťavu z limetky, cukor (nemusí byť) a rozmixujeme na výživovú konzistenciu. Na sporáku zmes prevaríme. Dáme ju do chladničky vychladnúť do doby, kým sa nám upečie cheesecake.

  4. Upečený cheesecake vytiahneme z rúry, necháme ho postáť asi 10 minút a vylejeme naň vychladenú mangovú zmes. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť aspoň 2 hodiny, príp. cez noc. Cheesecake opatrne vyberieme z formy, nakrájame a baštíme. 

  5. TIP: Cheesecake si môžeme ozdobiť prepasírovaným malinovým pyré - varíme maliny s 1ČL prírodného trstinového bio cukru asi 5 minút, rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Injekčnou striekačkou redukciu naberáme a po bodkách striekame bodky, ktoré potom špilkou pospájame.

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?