Koláče a torty

Maslové sušienky zo zeleného čaju

20200211-155729-novy-web

Krehké sušienky, úžasne jemné, s poctivým maslom a príjemnou chuťou po zelenom čaji GUNPOWDER. Práve tento čaj je jedným z najznámejších čínskych zelených čajov. Ja som ho zakomponovala priamo do cesta. V Anglicku sa takto pripravujú Earl Grey sušienky, ja som sa rozhodla namiesto čierneho čaju vyskúšať zelený. Sušienky dostali úplne iný rozmer, chuť a vôňu. Najlepšie si ich vychutnáte s poctivým zeleným čajom. Akým? No predsa GUNPOWDER čajom.

Vedeli ste, že provincia Fujian, v ktorej tento čaj rastie, je tradične popisovaná ako "osem dielov hôr, jeden diel vody a jeden diel pôdy". Fujian je totiž kopcovitá oblasť na východe Číny, ktorú omýva Juhočínske more a obklopujú hory s najvyšším vrcholom Wuyi v nadmorskej výške 2 157 metrov. Krajina má subtropické podnebie, takže v zimnom období od januára do marca je pomerne chladno (7-10 ° C), po zvyšok roka vládnu krajine horúčavy (25-35 ° C). Pretože je oblasť, kde sa čaj pestuje, blízko pri pobreží, je pre ňu typické veľké množstvo zrážok a vysoká relatívna vlhkosť vzduchu.

China Gunpowder pochádza z neskorého zberu, ktorý prebieha koncom septembra. Väčšinou je odštepovaný ručne alebo so špeciálnymi nožnicami. Na hygienu česania čajov sú kladené vysoké nároky - zberači nesmú fajčiť, používať parfumy a mnohokrát musia pracovať v rukaviciach. Po zbere sa zelený čaj nechá zvädnúť a listy sa zvinú do malých okrúhlych paletiek alebo perličiek. Čím menšia veľkosť, tým vyššia kvalita. Podľa vzhľadu sa potom takémuto čaju hovorí Gunpowder - strelný prach. Lístky sa potom pražia, čím získajú dymovú arómu.

Maslové sušienky zo zeleného čaju

Počet porcií: 16 kusov Čas prípravy: 20 minút + 1 hod. odležanie cesta Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 200g poctivého masla
  • 90g trstinového práškového cukru
  • 2 žĺtka
  • 150g celozrnnej špaldovej/pšeničnej múky
  • 8g zeleného sypaného čaju GUNPOWDER (použiť môžete ktorýkoľvek sypaný zelený čaj z ponuky JUVAMED)

 

Postup prípravy

  1. Čaj si rozdrvíme v  mažiari na menšie kúsky (nie úplne na prášok). 
  2. Maslo izbovej teploty vyšľaháme dopenista, pridáme žĺtky po jednom a vyšľaháme krém. 
  3. Preosejeme múku a práškový cukor a pridávame postupne k maslovej zmesi a miešame už len stierkou. Na záver prisypeme čaj a zamiešame ho rovnomerne do cesta. 
  4. Z cesta si vyvaľkáme valček, zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na 1 hodinu do mrazničky. Zatiaľ si vystelieme papierom plech na pečenie a predhrejeme rúru na 170 stupňov. 
  5. Cesto si nakrájame na kolieska a ukladáme ich na plech. Pečieme 15 minút. Dobrú chuť!

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?