Koláče a torty

Narodeninová torta z pivného cesta s jahodami, mascarpone, bielou a tmavou čokoládou

20191123-100343-novy-web

Základ kvalitnej torty je skvelý šťavnatý korpus. Ja som naň použila recept z pivnej bábovky, pretože toto bol zatiaľ najlepší neplnený  čoko koláč. A dobre som urobila. Korpusy v torte som potrela výrazným jahodovým džemom a skombinovala s jemným maskarpone krémom s bielou čokoládou a jahodami. Samozrejme, táto torta nie je diétna záležitosť, ale použila som v nej samé kvalitné suroviny. Takže jeden kúsok stačí. Všetko s mierou. Chuť je fantastická! Čo sa týka šikovnosti pri príprave, možno sa javí ako komplikovaná, ale vôbec tomu tak nie je. Pokojne sa do nej môže pustiť každý. Nevyžaduje si to špeciálne cukrárske zručnosti. Vôbec sa nemusíte báť. Čo sa týka konečného efektu, ani moja torta nevyzerá dokonalo, nemá dokonalý súmerný tvar, ale veď to sa práve od domácej torty ani neočakáva. V tej krásnej nedokonalosti je jej čaro. A čo sa cení najviac? No predsa snaha, že ste tortu chceli upiecť sami, z lásky -  vtedy totiž chutí najviac!

Narodeninová torta z pivného cesta s jahodami, mascarpone, bielou a tmavou čokoládou

Počet porcií: forma o priemere 31cm Čas prípravy: 3 hodiny Náročnosť: 3 (zo 4)

Ingrediencie

  • Na 1 korpus - korpusy budú 3:
  • 250ml čierneho piva
  • 180g kokosového panenského oleja (alebo masla)
  • 2 vajcia
  • 140ml kyslej smotany (príp. nahraďte hustým gréckym jogurtom)
  • 180g trstinového práškového cukru
  • 275g polohrubej celozrnnej špaldovej múky
  • 75g kakaového prášku
  • 2ČL sódy bikarbóny
  • 1ČL vanilkovej arómy
  • štipka soli na zvýraznenie chute
  • Na potretie každého korpusu:
  • 350g jahodového džemu
  • Na plnku:
  • 1500g Mascarpone
  • 750g jemného roztierateľného tvarohu
  • 300g biela čokoláda
  • 7PL plnotučného mlieka
  • 150g trstinového práškového cukru
  • Na ozdobu: 
  • Jahody - podľa vkusu a chuti
  • 200g 75%  čokoláda
  • 5PL plnotučného mlieka

 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 170st.  Do menšieho kastrola nalejeme pivo a pridáme doň kokosový olej a trstinový práškový cukor. Dáme na nízky ohrev a ohrievame, kým sa nám kokosový olej úplne roztopí. Ak nemáte radi chuť a arómu kokosového oleja, použite maslo. Funguje to v oboch prípadoch. 

  2. Zvlášť v mise si zmiešame kyslú smotanu, vajcia a vanilkovú arómu. K tejto zmesi vylejeme ochladenú pivnú zmes. Pridáme postupne múku zmiešanu so sódou bikarbónou a soľou. Cesto premiešame, aby sme v ňom nemali hrudky. 

  3. Tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie a papier zhora ešte potrieme olejom alebo maslom. Cesto vylejeme a pečieme 45 min.

  4. Postup opakujeme s každým korpusom - robíme ich dokopy 3. Ak chcete tortu nižšiu, postačia aj 2ks. Potom si znižte množstva surovin na plnku.

  5. Na plnku si nalámeme bielu čokoládu a na pomalom ohreve ju spolu s mliekom rozpustíme. Zmiešame všetky ostatné ingrediencie určené na plnku a pridáme čokoládu. Zamiešame.

  6. Každý korpus potrieme džemom a nanesieme naň plnku. Končíme vrstvou s plnkou. Na okraj naukladáme jahody. 

  7. Tmavú čokoládu si na miernom ohreve rozpustíme spolu s mliekom a vylejeme na vrch torty a pekne rozotrieme. 

  8. Tortu necháme chladiť minimálne 3 hodiny. Potom môžeme podávať. 

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?