Recepty podľa metabolic balance®

Nekysnutý makový závin z ražnej múky

20191117_073430_novy web

Snažila som sa vymyslieť makový závin, ktorý mal v pôvodnej verzii s tvarohom u vás obrovský úspech, aj v inej verzii. Múku som nahradila ražnou a namiesto tvarohu som skúsila do cesta pridať prírodné tofu. A výsledok? Zafungovalo to. Tak sa mi teda podarilo skombinovať ďalší z receptov, ktorý zohľadňuje princípy metabolic balance®. Pretože podľa metabolic balance® máte jesť v jednom jedle  len jeden druh bielkoviny a nikdy bielkoviny nemiešať.

Nekysnutý makový závin z ražnej múky

Počet porcií: 9 kusov Čas prípravy: 35 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 200g prírodného tofu
  • 90g masla
  • 225g celozrnnej ražnej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • soľ
  • Na plnku:
  • 120g mletého maku
  • 100g poctivého slivkového lekváru
  • 60g cukru
  • 4 - 5 PL prevarená voda

 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180st. Veľký plech si vystelieme papierom na pečenie. Tofu si rozmixujeme na kašovitú konzistenciu pomocou ponorného mixéru. Rozmixované tofu a ostatné ingrediencie na cesto si vymiesime ručne alebo v kuchynskom robote na kompatné tuhšie cesto.

  2. Pripravíme si náplň. Mak pomelieme a zalejeme ho horúcou vodou tak, aby bol celý mokrý, ale neplával. Neprelejte! K pomletému mokrému maku pridáme slivkový lekvár a trstinový cukor. Ja som to urobila tak, že som mak mlela rovno s cukrom. Celú plnku dobre premiešame, aby sme nemali nikde lekvárové hrudky.

  3. Pripravený plát potrieme plnkou a zrolujeme do závinu. Závin nakrájame ostrým nožom na cca 5cm kúsky, rukou ich dotvarujeme, ak sa nám pri rezaní sploštia a ukladáme ich na plech. 

  4. Záviny som piekla 25 minút. Necháme vychladiť, jemne posypeme práškovým trstinovým cukrom (alebo nemusíme) a podávame. Vynikajúce.

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár