Koláče a torty

Nízkosacharidové tvarohové šatôčky

20200603-095222-novy-web

Tip na túto dobrotu som našla priamo na instagrame lavaš. Je totižto z lavaša. Tvarohová šaltôčka z lavaša  plnená tvarohom je neskutočne rýchla. Je to presne ten typ receptu, ktorý pripravujete na poslednú chvíľu, keď sa vám nahlási nečakaný hosť a vy ho chcete chutne pohostiť kávou a koláčikom. Ja som celkovo do lavaša zamilovaná, milujem akékoľvek recepty z neho a to som ich už pripravila naozaj veľa. Tento však vyniká! Je totálne ako taštičky z lístkového cesta. Len to cesto je niekoľkonásobne menej kalorické. Naplnila som ho jemným, krémovým tvarohom a posypala mandľami. Výsledok je famózny.

Inak, zamýšľali ste sa niekedy nad tým, aký je tvaroh zdravý? 

Tvaroh je mliečny výrobok, ktorý patrí do skupiny čerstvých (nezrejúcich) syrov.  100 gramov mäkkého tvarohu má energiu 527 kJ (126 kcal) a priemerne obsahuje 18,75 g bielkovín, 0,35 g tuku, 0,44 g mliečneho cukru (laktózy), 60 mg vápnika, 0,65 mg železa a 0,369 g vitamínu B2.

Tvarohy sú charakterizované množstvom sušiny a množstvom tuku v sušine nasledovne:

  • tvaroh mäkký vyrábaný z odtučneného mlieka, sušina najmenej 23% hmotnostných,
  • tvaroh jemný, sušina najmenej 23% hmotnostných, tuk v sušine najmenej 8% hmotnostných,
  • tvaroh tučný, sušina najmenej 28% hmotnostných, tuk v sušine najmenej 38% hmotnostných,
  • ostatné tvarohy (vysokotučný, plnotučný, polotučný, nízkotučný, odtučnený).

Tvaroh sa vyrába z tepelne ošetreného kravského mlieka. Podstatou výroby tvarohu je zrážanie mlieka kyselinou mliečnou, ktorá vzniká z mliečneho cukru (laktózy) pôsobením kultúr kyslomliečnych baktérií. Vzniknutá tvarohová zrazenina sa ďalej spracováva krájaním a prípadne dohrievaním, kým sa neoddelí srvátka. Tvarohová zrazenina sa plní do filtračných vriec, alebo sa vypúšťa do tvarohárskych vozíkov, kde sa lisuje na požadovanú sušinu. Podľa spôsobu spracovania tvarohoviny má tvaroh rôznu konzistenciu a teda aj rôzne použitie v domácnosti. Preto na obale tvarohu musí byť uvedená informácia o konzistencii tvarohu, napríklad hrudkovitý (vhodný na posýpanie) alebo roztierateľný (na pečenie koláčov, na prípravu nátierok).

Uvedený spôsob výroby tvarohu, často označovaný ako tradičná výroba na tvarohárskych vaniach, vyžaduje väčšie množstvo ručnej práce. Aj keď sa pri tradičnej výrobe tvarohu aplikovali rôzne mechanizačné prvky vzhľadom na ich malú výkonnosť nenašli väčšie uplatnenie. Obrat nastal objavením kontinuálnej výroby tvarohu odstreďovaním. Princíp výroby tvarohu na odstredivkách spočíva v tom, že tvarohová zrazenina sa odstreďuje na špeciálnych odstredivkách. Veľkou prednosťou kontinuálnej odstredivkovej výroby tvarohu je, že ľudská ruka sa dotkne tvarohu až po zabalení. Tvaroh vyrobený na odstredivke má jemnú, roztierateľnú konzistenciu a je preto vhodnou surovinou na výrobu ochutených tvarohových výrobkov, rôznych krémov, šľahaných dezertov alebo nátierok.

Nevyhnutnou technologickou operáciou pri výrobe tvarohu je jeho chladenie. Tvaroh obsahuje určité množstvo kyslomliečnych baktérií preto je potrebné tvaroh skladovať pri teplote najviac 8 °C.

Na predĺženie trvanlivosti tvarohu a tvarohových výrobkov sa používa termizácia. Termizácia výrobkov z mlieka ako sú dezerty, krémy, tvarohy a tvarohové výrobky, je ohrev týchto výrobkov po skončení ich štandardného výrobného procesu na teplotu najmenej 50 °C a najviac 75 °C v trvaní najmenej 20 sekúnd. Pri termizácii možno používať prídavné látky ako sú škroby, modifikované škroby, želatínu, pektíny (len v nevyhnutnom množstve). Na spotrebiteľskom obale musí byť uvedená informácia, že je to termizovaný výrobok a v zložení musia byť uvedené použité prídavné látky.

Zdroj info:  www.mlieko.sk

Nízkosacharidové tvarohové šatôčky

Počet porcií: 1 plát špaldového lavaša - 4 taštičky  Čas prípravy: 15 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 plát lavaša špaldového
  • 120g jemného tvarohu
  • 1 PL medu alebo nerafinovaného trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 4 ČL mandľových lupienkov 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 200st.  Plech na pečenie si vystelieme papierom na pečenie. Lavaš nastriháme na 4 pásy. 
  2. Zmiešame si tvaroh s medom a na spodok plátu dáme 2 lyžičky tvarohu. Následne skladáme na trojuholníčky podľa fotopostupu nižšie. 
  3. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme lupienkami. Pečieme asi 8 - 10 minút - akonáhle zozlatne zhora lavaš a lupienky, je hotovo!

 

 

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár