Predstavte si chuť moravského makového koláča s vedomím, že si ho môžete dopriať bez výčitiek. Tieto moje obláčiky sú totiž ľahúčke, chrumkavé, bez múky a s minimálnym množstvom pridaného cukru. Jeden obláčik má len 106 kcal! A pokiaľ si naň dáte menej maku - bude hodnota ešte nižšia.
Skyr je tradičný islandský mliečny výrobok podobný jogurtu. Skyr obsahuje v priemere 12 % proteínov, 3 % sacharidov, 0,5 % tuku a veľké množstvo vápniku. Jeho konzistencia sa blíži jogurtu gréckeho typu, avšak s menej výraznou, jemnejšou chuťou. Skyr je súčasťou islandskej kuchyne viac ako 1000 rokov.
Skyr sa na Island dostal z Nórska pred viac než 1100 rokmi. Zatiaľ čo zo škandinávskej kuchyne potom prakticky vymizol, na Islande sa skyr stal bežnou súčasťou jedálnička. Škoda, že nie je úplne jasné, ako sa vtedajší skyr líšil od dnešnej receptúry, pretože takéto podrobné popisy nie sú k dispozícii.
Tradične je skyr vyrábaný zo surového mlieka, súčasný skyr sa vyrába z pasterizovaného odstredeného kravského mlieka. Výsledný produkt má ľahko kyslastú príchuť, súčasní výrobcovia produkujú varianty skyru napr. s príchuťou vanilky, lesných plodov, jahôd atď., podobne ako pri jogurtoch.
Rúru si predhrejeme na 160st. Žĺtka si vymiešame spolu s medom na krémovú konzistenciu, až tak pridáme Skyr, a zamiešame. Do zmesi pridáme pudingový prášok a miešame tak, aby sme nemali hrudky.
K bielkami pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach ho pomaly zamiešavame ku krémovej zmesi. Pekáč si vystelieme papierom na pečenie a lyžicou naberáme kôpky. Cesto je riedšie, kôpky sa mierne rozlejú, tak to má byť. Pečieme 15 minút.
Kým sa nám obláčiky pečú, mak si rozomelieme, pridáme doň med, mlieko, zamiešame a necháme vsiaknuť. Na hotové obláčiky naberieme 1 lyžičku maku, 1 lyžičku bieleho skyru a 1/2 lyžičky domáceho černicového džemu.