Bezmäsité jedlá

Pečená kvaka s mrkvou a pohánkou

01-9789_novy web

Hoci kvaka, inak nazývaná aj turín či runkla, bola bežnou súčasťou jedálnička na stoloch našich starých mám a otcov, dnes vyslovenie názvu tejto zeleniny vyvolá skôr údiv a zvedavé vyhľadávanie na internete.

Je bohatým zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálnych látok. Už v jednej šálke kvaky prijmete polovičnú odporúčanú dávku vitamínu C, štvrtinu dennej dávky vitamínu A, ďalej vitamíny B1, B6 a E. Príjem týchto vitamínov predstavuje pre váš organizmus posilnenie celkovej imunity, rýchlejšie hojenie rán, zdravé kosti, zuby aj ďasná. V ľudovom liečiteľstve sa šťava z kvaky využíva na liečenie chrípky a kašľa, ale aj na zvýšenie libida.

Zo spektra minerálnych látok obsahuje kvaka vápnik, konzumáciou kvaky doplníte aj hladinu draslíka, ktorého potreba sa v súvislosti s nadmerným používaním soli v našej strave súmerne zvyšuje. Dôležitú úlohu zohráva aj draslík pomáhajúci pri vstrebávaní vápnika, v spolupráci s vitamínom B6 majú vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Odporúčaný pomer v príjme horčíka a vápnika je 1:2. Ten ideálne spĺňa práve kvaka s obsahom 20mg horčíka a 43mg vápnika (na 100g).

Kvaka dokáže vďaka obsahu všetkých látok pozitívne ovplyvniť fungovanie celého ľudského tela. Sírne éterické oleje a silice v nej obsiahnuté napomáhajú vylučovaniu väčšieho množstva žalúdočných štiav, preto jej priaznivý vplyv oceníte ak trpíte žalúdočnými či žlčníkovými ochoreniami. Pôsobením draslíka zbavuje krv škodlivých látok, napr. kyseliny močovej, preto je vhodnou zložkou stravy pre tých, ktorí trpia dnou alebo reumou. Podporu fungovania trávenia a peristaltiky čriev má zas na svedomí dostatočný obsah vlákniny.

Pečená kvaka s mrkvou a pohánkou

Počet porcií: 4 porcie Čas prípravy: 20 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 hrnček pohánky
  • 1ČL soľ
  • 2PL maslo Ghee
  • 1 hrnček kvaka nakrájaná na kocky
  • 1 hrnček mrkva nakrájaná na kocky
  • 1ČL soľ a granulovaný cesnak
  • 1PL balzamiková glazúra
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 1ČL sušený majorán
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • 1/2 hrnčeka čedaru
  • štipka čierneho korenia

Postup prípravy

  1. Uvaríme pohánku v 2 hrnčekoch osolenej vody.

  2. Na panvici si rozohrejeme 1PL masla Ghee a opekáme kvaku a mrkvu.  Osolíme, pridáme sušený cesnak, balzamikovú glazúru. Ešte pridáme 1PL masla Ghee a restujeme za občasného miešania.

  3. Po 5 minútach odstavíme, pridáme pohánku, vňať, majorán, medvedí cesnak (v sezóne - inak nemusí byť), čedar a štipku čierneho korenia. Premiešame a podávame.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár