Koláče a torty

Pečené slivky v škoricovom cestíčku

20150909_131528_web

Ak nie ste zdatná pekárka, toto je presne koláčik pre vás. Cesto je veľmi jednoduché, uhnetiete spolu všetky ingrediencie, rozvaľkáte cesto, vykrojíte z neho kruh a prikryjete ním slivku. A potom sa budú diať zázraky. Slivka pustí šťavu, cesto schrumkavie a vy už len budete nasávať vôňu, ktoré polezie z rúry. Musím sa pochváliť za tento nápad. To je koláč takej lenivej gazdinky.

Pečené slivky v škoricovom cestíčku

Počet porcií: 8 kúskov Čas prípravy: 45 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • Na cesto:
  • 1/2 hrnčeka ľubovoľnej 100%-tnej celozrnnej bio hladkej múky
  • 1 ČL kokosového cukru
  • 1PL mletej škorice
  • 1/2 ČL himalájskej soli
  • 75g domáceho studeného masla (neviem to uviesť v PL, nakoľko musí byť stuhnuté)
  • 1/4 hrnčeka studenej vody
  • 1 vajíčko na potretie
  • Na plnku:
  • 4 čerstvé slivky
  • 4ČL kokosového cukru

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejeme na 180st. Do misy vysypeme múku, pridáme studené maslo nakrájané na kocky, škoricu, cukor a soľ a veľmi rýchlo vytvarujeme guľku cesta. Položíme ju na 15 min. do mrazničky. Zatiaľ, čo cesto odpočíva si nakrájame slivky na polovičky a odstránime z nich kôstky.

  2.  

    Plech si vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyberieme z mrazničky, na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na čo najtenšiu placku a vykrajujeme pohárom kolieska.

  3. Každú slivkovú polovičku prikryjeme cestom a poprepichujeme vidličkou, aby mal odkiaľ unikať vzduch. Potrieme rozmiešaným vajíčkom, vložíme do rúry a pečieme približne 25 až 30 minút.

  4. Ak poklepete po ceste a cítite, že stvrdlo a vydáva klopkajúci zvuk, máte hotovo! Vyberieme plech, necháme odpočinúť asi 2 minúty a potom sa snažíme opatrne slivky otočiť a ešte za horúca do nich nasypať 1/2 ČL kokosového cukru, aby sa krásne roztopil a dodal karamelovú príchuť. Potom už len podávame.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár