Bezmäsité jedlá

Pečený ružičkový kel

Obedy_Janka_Ružičkový kel_novy web

Keby som tušila skôr, akú lahodnú chuť má táto "nepravá" praženica, dávno by som si obohatila touto dobrotou svoj večerný jedálniček. A viete, čím som dosiahla túto krásnu žltú farbu? Môže za to kurkuma!

Kurkuma je základým pilierom korenia kari. Takže, ak pravidelne používate kari korenie, tak používate aj kurkumu. Je príbuzná dokonca aj so šafranom. Kurkuma obsahuje kurkumín, aj antioxidanty, antiseptické látky, minerálne látky, sacharidy, vlákninu, tuk, vitamíny B, C a E, piperín a aj kapsacaín. Najvzácnejšia zložka kurkumy je kurkumín. Je to silná protizápalová látka, antioxidant a žlté farbivo. Kurkumín má mnohé zdravotné vplyvy a funguje aj ako účinná prevencia. Farmaceutické firmy sa snažia vyrábať z kurkumínu liečivá, ktoré budú liečiť ľudí po celom svete.

Po zapojení kurkumy do Vášho jedálnička si veľmi jednoducho viete podporiť spaľovanie podkožného tuku. Kurkuma podporuje trávenie a metabolizmus tukov, takže ak budete mať kvalitnú a vyváženú stravu, tak kurkuma podporí Vaše chudnutie. A okrem chudnutia si podporíte aj svoje zdravie.

Pečený ružičkový kel

Počet porcií: 2 porcie Čas prípravy: 25 minút Náročnosť: 1 (zo 4)

Ingrediencie

  • 10ks čerstvého ružičkového kelu
  • 5PL olivový olej
  • 1ČL sušený cesnak
  • 2PL balzamikovej redukcie (glazúry)
  • 1PL domáceho medu
  • štipka chilli korenia
  • štipka soli
  • štipka trojfarebného korenia

Postup prípravy

  1. Kel si dobre opláchneme a prekrojíme na polovicu. Rúru si predhrejeme na 200st.

  2. V mise zmiešame 3PL olivového oleja, soľ a poriadne v ňom rukami kel obalíme. Plech na pečenie si vystelieme papierom na pečenie a poukladáme naň kelové polovičky rezom dolu. Pečieme 15 minút (sledujeme, aby nám kel veľmi nezhnedol). V malej miske si zmiešame balzamikovú glazúru, domáci med, zvyšný olivový olej, sušený cesnak, chilli korenie, soľ a trojfarebné korenie.

  3. Vytiahneme kel z rúry, namočíme ho do balzamikovej zmesi tak, aby sa v nej poriadne obalil, poukladáme rezom hore a dáme ho zapiecť ešte na 10 minút. Podávame ako samostatnú pochúťku, alebo ako prílohu ku chutnému pečenému mäsku.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?