Receptov na bábovku je neúrekom. Bábovka je koláč, ktorý sa dá pripraviť na tisíc spôsobov. Bezlepková, s makom, s tvarohom, s čokoládou, s ovocím, s orechmi, z vločiek, plnená, jednofarebná, mramorová.... no mohla by som pokračovať donekonečna. Aj ja som si vymyslela jednu svoju kombináciu. Svoju bábovku som prevoňala perníkovým korením a pridala som do nej zdravú bielkovinu v podobe tvarohu. Prečo som sa rozhodla práve pre tvaroh? Okrem toho, že pomohol bábovku zvláčniť, a teda o žiadnu suchotinu sa veru nejedná, pridal jej aj na výživovej hodnote.
Viete aké benefity pre zdravie má tvaroh? Tvaroh sa vytvára zrážaním kazeínu , jednej zo základných mliečnych bielkovín. Pre rôzny obsah tuku sa delí na plnotučný, nízkotučný alebo plne odtučnený. Nie každý vie, že tvaroh je lepšie trávený než proteíny mäsa a rýb. Je bohatý na vápnik , draslík, horčík, mangán, zinok, meď, selén, nechýbajú aminokyseliny – lyzín, metionín, je teda ideálnou potravinou pre znižovanie hodnoty cholesterolu. Tvaroh normalizuje proces krvotvorby, nervového systému a metabolizmu. Ideálny je na večeru, pretože podporuje dobré zdravie a spánok. V tvarohu nájdete veľa vitamínov a minerálov – vitamín B6, B12, A, C, D, E, riboflavín, tiamín aj kyselinu listovú.
Počet porcií:
Klasická bábovková forma Čas prípravy: 60 minút Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
250g nízkotučného tvarohu
200g rastlinného oleja (použila som bio slnečnicový)
180g nerafinovaného trstinového cukru
4ks vajcia
200g celozrnnej špaldovej hladkej múky
100g pšeničnej polohrubej múky
1 balenie bezfosfátového prášku do pečiva
1PL perníkového korenia
1PL kakaa
2PL rumu (nemusí byť))
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 170st. Pracovala som s kuchynským robotom. Tvaroh zmiešame s olejom a cukrom, pridáme postupne po jednom žĺtka. Miešame až sa ingrediencie pekne prepoja.
V mise si zvlášť premiešame suché ingrediencie - múky, prášok do pečiva. Premiešame ich vidličkou a lyžicou po jednej pridávame k tvarohovej zmesi. Nezľaknite sa, vznikne dosť hustá konzistencia. Tak to má byť. Už posledné lyžice som domiešavala ručne, lyžicou, nie v robote.
Vyšľaháme si bielka do peny a pridávame postupne ku múčnemu cestu. Cesto si rozdelíme na 2 časti a do jednej zamiešame kakao, perníkové korenie a 2PL rumu. Do vymastenej bábovkovej formy navrstvíme najprv svetlé cesto. potom perníkové cesto a na vrch opäť svetlé cesto.
Pečieme 40 - 45 minút.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.