Koláče a torty

Perníková bábovka s tvarohom

20181112_103817_novy web

Receptov na bábovku je neúrekom. Bábovka je koláč, ktorý sa dá pripraviť na tisíc spôsobov. Bezlepková, s makom, s tvarohom, s čokoládou, s ovocím, s orechmi, z vločiek, plnená, jednofarebná, mramorová.... no mohla by som pokračovať donekonečna. Aj ja som si vymyslela jednu svoju kombináciu. Svoju bábovku som prevoňala perníkovým korením a pridala som do nej zdravú bielkovinu v podobe tvarohu. Prečo som sa rozhodla práve pre tvaroh? Okrem toho, že pomohol bábovku zvláčniť, a teda o žiadnu suchotinu sa veru nejedná, pridal jej aj na výživovej hodnote. 

Viete aké benefity pre zdravie má tvaroh? Tvaroh sa vytvára zrážaním kazeínu , jednej zo základných mliečnych bielkovín. Pre rôzny obsah tuku sa delí na plnotučný, nízkotučný alebo plne odtučnený. Nie každý vie, že tvaroh je lepšie trávený než proteíny mäsa a rýb. Je bohatý na vápnik , draslík, horčík, mangán, zinok, meď, selén, nechýbajú aminokyseliny – lyzín, metionín, je teda ideálnou potravinou pre znižovanie hodnoty cholesterolu. Tvaroh normalizuje proces krvotvorby, nervového systému a metabolizmu. Ideálny je na večeru, pretože podporuje dobré zdravie a spánok. V tvarohu nájdete veľa vitamínov a minerálov – vitamín B6, B12, A, C, D, E, riboflavín, tiamín aj kyselinu listovú.

 

Perníková bábovka s tvarohom

Počet porcií: Klasická bábovková forma Čas prípravy: 60 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 250g nízkotučného tvarohu
  • 200g rastlinného oleja (použila som bio slnečnicový)
  • 180g nerafinovaného trstinového cukru
  • 4ks vajcia
  • 200g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 100g pšeničnej polohrubej múky
  • 1 balenie bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1PL perníkového korenia
  • 1PL kakaa
  • 2PL rumu (nemusí byť))

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 170st. Pracovala som s kuchynským robotom. Tvaroh zmiešame s olejom a cukrom, pridáme postupne po jednom žĺtka. Miešame až sa ingrediencie pekne prepoja. 

  2. V mise si zvlášť premiešame suché ingrediencie - múky, prášok do pečiva. Premiešame ich vidličkou a lyžicou po jednej pridávame k tvarohovej zmesi. Nezľaknite sa, vznikne dosť hustá konzistencia. Tak to má byť. Už posledné lyžice som domiešavala ručne, lyžicou, nie v robote. 

  3. Vyšľaháme si bielka do peny a pridávame postupne ku múčnemu cestu. Cesto si rozdelíme na 2 časti a do jednej zamiešame kakao, perníkové korenie a 2PL rumu. Do vymastenej bábovkovej formy navrstvíme najprv svetlé cesto. potom perníkové cesto a na vrch opäť svetlé cesto. 

  4. Pečieme 40 - 45 minút. 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár