Slané pochutiny

Pizza slimáčiky z tvarohového cesta

20190924_120038_novy web

Doposiaľ som mala otestované len sladké koláčiky z môjho vylepšeného tvarohového cesta. Skúsila som škoricovník, lekvárovú taštičku, makový závin, škoricové trojuholníčky a teraz! Teraz prišiel čas na plejádu slaných receptov. Prvý som odskúšala recept na klasiku, ktorá chutí každému. Pizza slimáčiky. O to viac, že paradajkový základ som pripravila z domácej paradajkovej šťavy a pridala doň kopec byliniek. 

Inak viete, odkiaľ a odkedy tu pizzu vôbec máme? No sú o tom rôzne dohady, ja sa prikláňam k tomuto. 

Prvý dokumentovaný výskyt pojmu pizza sa datuje okolo roku 1000 a to v dialekte z okolia talianskeho Neapolu. Znamená približne tlačiť, ťahať - vzťahujúc sa na pohyby rúk pri vhadzovaní pizze do pece a jej vyberanie.

Pizza sa považuje za pôvodný pokrm roľníkov z oblasti Kampánia pri Neapole. Avšak dôkazy pečenia ploských tenkých bochníkov kysnutého cesta na horúcom kameni pochádzajú ešte z čias Etruskov, obývajúcich okrem iného i taliansku oblasť. Na takúto placku cesta sa zvykli položiť rôzne oblohy z dostupných potravín a nazývali to focaccia. O pár storočí neskôr sa iniciatívy pri vynachádzaní pizze chopili Gréci a skúsili položiť potraviny nie už na upečené cesto, ako to robievali Etruskovia, ale na čerstvo vyťahanú placku a zapiekli to spolu. Napokon Rimania pri dobyvateľských aktivitách v Európe sa na svojom ťažení v Grécku obslúžili zabehnutou technológiou a začali vhadzovať prvé prototypy pizze do pecí v celom Taliansku. Dokonca Cato, žijúci v rokoch 234 - 149 pred Kr., opisuje grécku špecialitu - čo je typ prvej pizze: tenké kruhové cesto s olivovým olejom, medom a korením, pečené na kameni. Takto sa v rôznych podobách experimentovalo s pizzou (a jej rôznymi názvami) až do obdobia veľkého prevratu v jej príprave: do roku 1520, kedy boli do Talianska privezené prvé paradajky (rajčiaky) z Južnej Ameriky. Prevrat v technológii pizze bol pozvoľný, keďže Európania považovali južnú Ameriku a všetko z nej v prvých rokoch za jedovaté. Avšak vďaka patrí odvážlivcom, ktorí sa nebáli experimentovať s rajčinami. Chudoba v okolí Neapolu v tom čase tiež napomohla, pretože cesto s lacnými rajčiakmi (ktorým sa začalo v Taliansku dobre dariť) bolo jednoduché, cenovo prístupné a navyše chutné pre pospolitý ľud. Jedlo sa rýchlo rozšírilo, ale na prvú pizzériu si muselo ľudstvo počkať až do roku 1820, kedy v Neapoli a nazývala sa „Marotte“. Prvé dodávky pizze robil Raffaele Esposito v roku 1889 z reštaurácie Pizzeria Pietro il Pizzaiolo v Neapole a to pre kráľa Umberta I. a jeho manželku kráľovnú Margheritu, ktorí ňou boli nadšení. Esposito piekol tri druhy pizze, a to v národných farbách Talianska: s rajčiakmi, mozarellou a bazalkou. Či to bolo naozaj kvôli chuti alebo kvôli patriotistickej kráľovnej Margharite, nevedno, ale svoj názov Margherita si zachovala podnes a je na svete najobjednávanejšou pizzou vôbec.

Zdroj: sk.wikipedia.org

Pizza slimáčiky z tvarohového cesta

Počet porcií: 4 porcie Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 3 (zo 4)

Ingrediencie

  • 460g poctivého hrudkovitého tvarohu
  • 180g masla
  • 450g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 balenie prášku do pečiva (bezfosfátového)
  • štipka soli
  • Na naplnenie:

    (množstvo ingrediencií sedí na 1/3 cesta)

  • 4 plátky kvalitnej šunky s vysokým podielom mäsa
  • 1/2 balenia mozarelly bez príchute
  • 4 plátky Goudy
  • 100ml hustej paradajkovej šťavy
  • 1ČL sušeného oregána
  • 1/2ČL sušenej bazalky
  • štipka soli do šťavy

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180st. Veľký plech si vystelieme papierom na pečenie. Ingrediencie na cesto si vymiesime ručne alebo v kuchynskom robote na kompatné tuhšie cesto.

  2. Cesto si rozdelíme na 3 časti, aby sa nám dobre a pohodlne vaľkalo na obdĺžnikový plát hrubý asi 0,3 až 0,4 mm. Ja som pripravila slimáčiky iba z 1 tretiny cesta, zvyšok som uložila do chladničky. Preto aj ingrediencie na náplň sedia na toto množstvo.

  3. Paradajkovú šťavu si zmiešame s oregánom, bazalkou, soľou a potrieme ňou cesto, pri okrajoch necháme asi 2cm bez potretie. Keď budeme rolovať, šťava nám potom nevytečie. Na paradajkový základ naukladáme šunku, Goudu  a mozarellu. Ak máte čerstvú bazalku, kľudne vložte dnu lístoček. Ja mám na pečenie radšej sušené bylinky, čerstvými potom dochucujem pri podávaní. Ak sme uložili všetky suroviny na základ, postupne rolujeme. Vznikne nám závin, ktorý krájame ostrým nožom na max. 3cm kolieska. Na plech ich ukladáme rezom nahor. Pečieme 15 až 18 min. Do zlatova. Pri podávaní ich môžete posypať čerstvou bazalkou, pažítkou.... samozrejme, že najlepšie chutia ešte teplé, ale výborne sú aj za studena. Dobrú chuť!

 

 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?