Bezmäsité jedlá

Pizza z karfiolového cesta

20151110_104722_novy web

Pizza cesto bez múky? Bez akejkoľvek? Teda nízkosacharidová, alebo low carb pizza, ktorú si môžem spokojne dopriať aj na večeru? To je sen! To je moja pizza Margherita z karfiolového cesta. Nebojte sa toho, je normálne chrumkavá, ochutená a konkrétne táto Margherita je moja NAJ!

Pizza z karfiolového cesta

Počet porcií: 25 x 35cm plech Čas prípravy: 1 hodina Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 1 stredne veľkú hlávku karfiolu
  • 1/3 hrnčeka mäkkého kozieho syra
  • 1 vajce
  • 1PL zmesi sušených byliniek (sušenú bazalku, oregáno, vňať)
  • 1ČL himalájskej soli
  • štipku korenia a sušeného cesnaku
  • Obloha na pizzu:
  • 1 konzerva lúpaných krájaných paradajok aj so šťavou
  • 1ČL sušeného oregána
  • korenie
  • štipka himalájskej soli
  • 1 mozarella
  • hrsť bazalkových čerstvých listov

Postup prípravy

  1. Karfiol si umyjeme a nakrájame na menšie hlavičky tak, aby sa nám dobre mixoval na "ryžu". Hlavičky teda vložíme do mixéru a mixujeme, kým naozaj dosiahneme ryžovú konzistenciu. Dáme si zovrieť hrniec s osolenou vodou a ryžový karfiol do nej vysypeme. Necháme ho variť 5 minút. Potom ho scedíme cez jemné sitko a vysypeme do utierky, kde z neho vyžmýkame absolútne všetkú vodu. Tajomstvo úspechu chrumkavej kôrky je práve v tomto bode. 

  2. Rúru si predhrejeme na maximum. Ku scedenému, vyžmýkanému karfiolu primiešame rozmiešané vajíčko, kozí syr, sušené bylinky, soľ, korenie a sušený cesnak a poriadne zmes premiešame. Pripravíme si pekáč, vystelieme ho papierom na pečenie a vyformujeme si cesto buď do okrúhleho tvaru alebo ako ja na obdĺžnikový tvar. Nezabudnite okraje ponechať trošku vyššie, aby podržali náplň. Takto pripravené cesto vložíme na 30 minút do rúry. Sledujeme okraje, aby neboli spálené. 

  3. Počas pečenia si pripravíme paradajkovú zmes a to zmiešaním všetkých ingrediencií na náplň. Po 30 minútach vytiahneme cesto z rúry a vylejeme naň paradajkovú náplň, nastrúhame mozarellu a dáme zapiecť ešte na  10 minút. 

  4. Po vytiahnutí pizzu nakrájame a necháme pár minút vychladnúť. Posypeme bazalkovými listami a podávame. 

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?