Pohánka je ľahko stráviteľná, obsahuje veľa plnohodnotných bielkovín podobných tým živočíšnym, najmä aminokyseliny lyzín, metionín a tryptofán. Obsahuje vysoko kvalitné tuky, čím pomáha znižovať koncentráciu cholesterolu v krvi a znižuje zrážanie krvi v cievach.
Rutin je najdôležitejšou súčasťou pohánky. Ide o vitamín P, ktorý podporuje vstrebávanie vitamínu C a priaznivo ovplyvňuje celý náš cievny systém. Snažila som sa vytvoriť chutný zdravá recept z pohánky tak, aby si ho obľúbili aj tí z vás, ktorým pohánka veľmi nechutí.
Počet porcií:
8 kusov Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 2 (zo 4)
Ingrediencie
3/4 hrnčeka surovej svetlej pohánky
1 vajce
4 hlavičky brokolice
2PL nasekanej petržlenovej vňate
2PL nasekanej pažítky
2PL celozrnnej pojánkovej múky
2PL olivového oleja
1 rozpučený strúčik cesnaku
soľ a korenie - každý podľa svojej chuti
Postup prípravy
Pohánku si namočíme na 10 minút. Zlejeme a uvaríme v osolenej vode, spolu s brokolicovými hlavičkami. Ja varím pohánku tak, že voda siaha 0,5cm nad hladinu pohánky, varím ju 3 minúty od zovretia a potom ju nechám prikrytú vstrebať všetku vodu. Nezlievam ju, stratili by sme drahocenný rutín.
Takto som teda uvarila pohánku aj spolu s brokolicou. Do mixéru so sekacími nožmi si vložíme hlavičky brokolice aj s 2PL uvarenej pohánky a nahrubo rozmixujeme. Ku vychladenej pohánke pridáme všetky ostatné ingrediencie aj spolu s rozmixovanou zmesou a zamiešame.
Na olivovom oleji potom opekáme placky, ktoré naberáme lyžicou a na panvici ich spučíme do tvaru placky. Pečieme, kým z každej strany zozlatnú. Sú veľmi chutné. Môžeme ich jesť osamote, alebo ako prílohu k mäsitému jedlu.
Raňajkové kaše
Vyberte si zdravú raňajkovú kašu pre ráno plné energie.