Bezmäsité jedlá

Pohánkové placky s brokolicou

20170224_120922_novy web

Pohánka je ľahko stráviteľná, obsahuje veľa plnohodnotných bielkovín podobných tým živočíšnym, najmä aminokyseliny lyzín, metionín a tryptofán. Obsahuje vysoko kvalitné tuky, čím pomáha znižovať koncentráciu cholesterolu v krvi a znižuje zrážanie krvi v cievach.

Rutin je najdôležitejšou súčasťou pohánky. Ide o vitamín P, ktorý podporuje vstrebávanie vitamínu C a priaznivo ovplyvňuje celý náš cievny systém. Snažila som sa vytvoriť chutný zdravá recept z pohánky tak, aby si ho obľúbili aj tí z vás, ktorým pohánka veľmi nechutí. 

Pohánkové placky s brokolicou

Počet porcií: 8 kusov Čas prípravy: 30 minút Náročnosť: 2 (zo 4)

Ingrediencie

  • 3/4 hrnčeka surovej svetlej pohánky
  • 1 vajce
  • 4 hlavičky brokolice
  • 2PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 2PL nasekanej pažítky
  • 2PL celozrnnej pojánkovej múky
  • 2PL olivového oleja
  • 1 rozpučený strúčik cesnaku
  • soľ a korenie - každý podľa svojej chuti

Postup prípravy

  1. Pohánku si namočíme na 10 minút. Zlejeme a uvaríme v osolenej vode, spolu s brokolicovými hlavičkami. Ja varím pohánku tak, že voda siaha 0,5cm nad hladinu pohánky, varím ju 3 minúty od zovretia a potom ju nechám prikrytú vstrebať všetku vodu. Nezlievam ju, stratili by sme drahocenný rutín.

  2. Takto som teda uvarila pohánku aj spolu s brokolicou. Do mixéru so sekacími nožmi si vložíme hlavičky brokolice aj s 2PL uvarenej pohánky a nahrubo rozmixujeme. Ku vychladenej pohánke pridáme všetky ostatné ingrediencie aj spolu s rozmixovanou zmesou a zamiešame.

  3. Na olivovom oleji potom opekáme placky, ktoré naberáme lyžicou a na panvici ich spučíme do tvaru placky. Pečieme, kým z každej strany zozlatnú. Sú veľmi chutné. Môžeme ich jesť osamote, alebo ako prílohu k mäsitému jedlu.

Sledujte Zdravie na tanieri

PÁČIL SA VÁM RECEPT?

Napíšte komentár